Istraživačke pričeFunkcioneri
17. dec 2011.

A od kuma – upravni odbor

Predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma, svog kuma i poslovnog partnera sporne poslovne prošlosti, Radosava Savatijevića, postavio u dva upravna odbora domaćih javnih preduzeća

Radosav Savatijević – Kene, bivši savezni poslanik Stranke srpskog jedinstva iz Lazarevca, a sada istaknuti funkcioner Jedinstvene Srbije, vlasnik televizije Spektrum u Lazarevcu i preduzeća PAM-EK u Beogradu, član je upravnih odbora Elektroprivrede Srbije i Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, iako je prethodno bio poznat po spornim poslovnim aktivnostima sa javnim preduzećima. On je na te funkcije u preduzećima kojima upravljaju Vlada Republike Srbije i Skupština grada Beograda, došao isključivo na predlog svog kuma, predsednika Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića Palme, iako za to nije imao drugih kvalifikacija. Savatijević je time dobio priliku da u ime Vlade Srbije učestvuje u upravljanju nad radom najvećeg elektroprivrednog sistema u zemlji i najvećeg gradskog saobraćajnog preduzeća, iako su mediji u nekoliko navrata izveštavali o njegovim poslovima sa “Kolubarom”, koja posluje u sastavu EPS-a.

 

Trgovina ugljem kvalifikacija za UO EPS-a?

 

Savatijevićeva firma PAM – EK postala je poznata javnosti kada je 2008. godine, Agencija za budžetsku reviziju grada Beograda nakon „češljanja“ otkrila da je Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ nezakonito za isporučioca uglja izabralo PAM – EK. Kako su tada pisali mediji, „Beogradske Elektrane“ su za posao isporuke uglja izabrale ovo preduzeće putem javne nabavke u otvorenom postupku, a posao su dogovorile za period od 17. maja 2006. do 20. maja 2007. godine. Ugovorena cena bila je 94.395.000 dinara. Međutim, po isteku tog roka nije ponovo sproveden postupak javne nabavke, kako treba po zakonu, već su sa preduzećem PAM-EK zaključena dva aneksa ugovora o kupovini još uglja za prvi deo naredne grejne sezone. Posao dodatne kupovine uglja vredeo je ukupno 85.270.150 dinara. Zbog ovog i sličnih poslova koje su „Beogradske elektrane“ sklapale mimo Zakona o javnim nabavkama protiv odgovornih rukovodilaca „Beogradskih elektrana“ podnete su krivične prijave.

Pojedini mediji postavljali su pitanja o Savatijevićevom imenovanju u UO EPS-a odmah nakon što je u decembru 2008.godine izabran na tu funkciju, ali jedini zvanični odgovor kabineta predsednika UO EPS-a, Ace Markovića, bio je da poslovodstvo i predsednik UO ne imenuju članove ovog tela. „Njih imenuje Vlada Srbije i time se utvrđuje njihov legitimitet“, saopšteno je tada iz kabineta predsednika UO EPS-a.

Iz EPS-a smo dobili odluku Vlade Srbije kojom je između ostalog i Savatijević imenovan u UO tog javnog preduzeća. Niko iz sadašnjeg rukovodstva ni sada nije želeo da komentariše tu odluku Vlade Srbije. Momčilo Cebalović, direktor Sektora za odnose sa javnošću EPS-a, tokom intervjua nije hteo da razgovara o tome da li je Savatijević kao član UO EPS-a privilegovan kada njegova firma kupuje ugalj u rudarskim basenima Kolubara i Kostolac, koji su takođe privredna društva u sastavu EPS-a.

 

Kopovi RB Kolubare u okolini Lazarevca (foto: http://www.rbkolubara.rs/)

Prema onome što se može saznati preko portala Uprave za javne nabavke, nakon Savatijevićevog imenovanja u UO EPS-a u decembru 2008. godine, Javno preduzeće Rudarski basen Kolubara iz Lazarevca nije sklapalo poslove sa preduzećem Pam-Ek. Poslednji ugovor prema toj evidenciji zaključen je 13. oktobra 2008.godine za usluge prevoza lomljenog kamena i kamenog agregata, na ukupan iznos od 11,46 miliona dinara. To preduzeće je za istu uslugu sa Kolubarom tokom 2008. godine imalo zaključena još dva ugovora ukupne vrednosti 58,67 miliona dinara.

 

Kene i u Upravnom odboru GSP-a

 

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd jedino nam je bez odlaganja dostavilo kompletan spisak biografija svojih članova upravnog odbora. Vladimir Pavićević, zamenik generalnog direktora GSP-a, lično nam je dao spisak članova upravnog odbora, gde se vidi da je od 11 članova Upravnog odbora GSP-a osmoro postavila Skupština grada, na predlog vladajuće koalicije, dok su četvoro radnici samog preduzeća. Pavićević je rekao da je predsednik Upravnog odbora Bojan Bovan po zanimanju diplomirani pravnik, a u spisku koji nam je dostavljen stoji da je Bovan “u radnom odnosu” u Skupštini grada. Bovan je, prema rečima zamenika generalnog direktora GSP-a, “od neizmerne pomoći menadžmentu preduzeća”.


“On zaista revnosno obavlja svoju funkciju, pomaže nam u rešavanju tekućih problema i predstavlja vezu između preduzeća i grada što umnogome olakšava naše poslove”, objasnio je Pavićević ulogu predsednika upravnog odbora GSP-a.

Ipak, zamenik generalnog direktora GSP-a nije mogao da objasni koja je uloga Radosava Savatijevića – Keneta, biznismena i vlasnika TV Spektrum iz Lazarevca u njihovom upravnom odboru. Savatijevića je za članstvo i u ovom upravnom odboru predložila koalicija SPS-PUPS-JS. Na pitanje kakve veze ima vlasnik privatne televizije i firme koja se bavi trgovinom ugljem sa upravljanjem u jednom prilično složenom sistemu kao što je GSP, Pavićević nije znao da odgovori. On je rekao da UO suštinski nema neku realnu moć, već da je donošenje ključnih odluka u rukama nadležnih u Skupštini grada.


Koliko Radiša ima Srbija?


Imenovanje još jednog visokog funkcionera Jedinstvene Srbije, estradnog umetnika iz Kragujevca, Radiše Uroševića u upravni odbor JP “PTT Srbija” izazvalo je nedavno burne reakcije javnosti. Urošević je pod pritiskom javnog mnjenja nakon samo deset dana podneo ostavku, ali šturo saopštenje kadrovske komisije Vlade Srbije i (ne) reagovanje nadležnih iz Vlade koji su njegovo postavljenje odobrili bilo je dodatni razlog za sumnju da ima još mnogo Radiša u upravnim odborima javnih preduzeća. Ove sumnje dodatno potkrepljuje i to što kadrovska komisija Vlade i Generalni sekretarijat Vlade Srbije mesecima odbijaju da Centru za istraživačko novinarstvo NUNS-a i B92 dostave biografije članova upravnih odbora najvećih preduzeća kojima upravlja država, iako je zakonima obavezna na javnost u radu.

Broj članova upravnih odbora varira od preduzeća do preduzeća i određen je statutom ili osnivačkim aktom tog preduzeća koji piše Vlada. Ni posle nekoliko meseci insistiranja od Vlade Srbije nije stigao odgovor na pitanje po kom kriterijumu se određuje ko će biti članovi upravnih odbora. Iz Generalnog sekretarijata Vlade su nakon mnogobrojnih zahteva da nam dostave biografije članova upravnih odbora, koje je Vlada postavila u najveća državna preduzeća, na kraju poručili da je najbolje da se obratimo povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću i da preko njega pokušamo da dobijemo tražene podatke. Kao što je poznato, Vlada Srbije jedna je od pet institucija na koju se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ne možemo žaliti povereniku.

 

Mnogo primera neispunjenih ambicija


Ipak, može se saznati da na primer u upravnom odboru Radio televizije Srbije, osim novinara, istoričara i ekonomista, sedi i bivši fudbaler Dušan Dule Savić, dok je predsednik upravnog odbora pozorišta “Atelje 212” direktor JP “Pošta Srbije” Goran Ćirić, po zanimanju diplomirani inženjer. Diplomirani hemičar Vukomir Mitrović iz Kraljeva je član UO “Železnice Srbije”, a na to mesto predložila ga je Demokratska stranka, a sam predsednik UO Železnice Srbije Zoran Baki Anđelković je magistar civilne odbrane i kaže da je “itekako kvalifikovan za funkciju koju obavlja”.

Iz JP „Skijališta Srbije“ i JP “Aerodrom Nikola Tesla” su nas uputili da se obratimo Vladi Srbije, dok su iz JP “Srbija šume” poslali biografije samo članova upravnog odbora koji su delegirani iz redova zaposlenih tog preduzeća. U JP “Srbijagas” nisu imali vremena da se bave biografijama svojih članova upravnog odbora. Interesantno je da je njihov direktor Dušan Bajatović istovremeno član upravnog odbora konkurentske, većinske privatne kompanije “Jugorosgas”. On za članstvo dobija mesečno 10.000 evra, kojih se posle reagovanja medija odrekao i uplaćuje ih kao pomoć najugroženijim socijalnim kategorijama građana.

 

Mesta u UO su zadovoljenje stranačkih apetita


Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da Vlada Srbije postupa po nalogu političkih partija.

”Kada bi stranke zaista želele da prekinu sa dosadašnjom praksom upravljanja javnim preduzećima kao partijskom svojinom, onda bi Vlada u upravne odbore postavljala najbolje kadrove, a ne bi se samo vodilo računa da se zadovolje stranački apetiti i ispune predizborna obećanja. To je jasno kao dan jer članovi upravnih odbora su uglavnom partijski činovnici koji nemaju znanja o poslu kojim se preduzeće bavi”, kaže Baraćeva.

Ekonomisti se slažu da je neophodna reforma javnih preduzeća, njihovo restruktuiranje i privatizacija. Nezavisni konsultant Mahmut Bušatlija koji je i član radne grupe za restruktuiranje javnih preduzeća kaže da će se tek nakon privatizacije videti na koji način i kojim mehanizmima su se ogromne pare iz državnog budžeta odlivale u stranačke kase.

”Nemoguće je ući u finansijske tokove javnih preduzeća jer ih kontrolišu oni koji njima upravljaju”, objašnjava Bušatlija. On kaže da je zbog takvog sistema poslovanja onima koji svoje lične i partijske kase pune novcem, najmanje bitno koje kvalifikacije imaju ljudi koji su postavljeni da rukovode javnim preduzećima.

 

Javna preduzeća: dragoceni plen


JAT, NIS, Aerodrom, Železnice, Putevi Srbije, PTT, Skijališta, EPS i još oko 700 javnih preduzeća koja trenutno u Srbiji posluju u poslednjih dvadeset godina su pod stalnom sumnjom da predstavljaju izvore finansiranja političkih partija. Takvu praksu da se iz javnih preduzeća finansiraju paravojne formacije, tajna služba i kupuje socijalni mir u vreme hiper inflacije, ratova i sankcija devedesetih godina uspostavio je režim Slobodana Miloševića. Na žalost umesto da se takva praksa iskoreni, ona je nastavljena i posle 2000. godine, pa se u svakoj raspodeli vlasti u Srbiji javna preduzeća smatraju najdragocenijim stranačkim plenom.


JAT-om zajedno upravljaju piloti i upravnici pijaca


Nakon nedavne smene predsednika UO JAT-a Saše Vlaisavljevića, Vlada Srbije je na mesto predsednika UO ove državne aviokompanije imenovala Dušana Bajića iz Novog Sada, koji je prethodno bio član tog tela. Bajića je u UO JAT-a predložila Liga socijaldemokrata Vojvodine, a on se nalazi na funkciji direktora JKP “Tržnica” u Novom Sadu. Njegov zamenik Nenad Petrović je pilot i zaposlen je u JAT-u, a na ovu funkciju postavljen je kao kadar DS-a, kao i Aleksandra Radojčić koja je završila Saobraćajni fakultet, smer vazdušni saobraćaj, koja je u JAT-u od 2001. godine, a trenutno je savetnik generalnog direktora. Demokratska stranka takođe je u upravni odbor ovog preduzeća delegirala i Vladimira Novickog, koji je kao pravnik zaposlen na mestu načelnika Imovinsko – pravne službe gradske opštine Surčin.Predstavnici G17 plus su Miodrag Jovanović vazduhoplovni inženjer koji je i zaposlen u JAT-u i Jadranka Špehar, diplomirana pravnica zaposlena u sektoru za normativno – pravne poslove u Agenciji za privatizaciju.Socijalistička partija Srbije takođe je delegirala Branislava Dilparića, koji je završio Višu tehničku školu i trenutno je na funkciji predsednika Skupštine opštine Nova Varoš, kao i Dobrivoja Glavonića, koji je više od 10 godina bio član Republičke izborne komisije, a sada ima advokatsku kancelariju u Beogradu.

Na predlog SPO-a u UO je imenovan Veselin Osmajlić iz Beograda, brat pokojnog Zvonka Osmajlića koji je stradao na Ibarskoj magistrali prilikom pokušaja atentata na Vuka Draškovića. Veselin Osmajlić je u svojoj biografiji napisao da je završio Višu poslovnu školu i Fakultet za poslovne studije, radio je u privatnoj firmi, dok je od 1997. upravnik jedne od beogradskih pijaca koje posluju u sastavu JKP “Gradske pijace”.

 

*****

 

Tekst je produciran u sastavu CINS-ovog programa „Fond za istraživačko novinarstvo“ (Konkurs za finansiranje istraživačkih priča) koji je podržala Holandska ambasada u Srbiji

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano