STRAH OD OBEZBEĐENJA

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do danas

#StrahOdObezbeđenja
POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.


1
Vreme napada: 04-09-2014

Novinar napadnut tokom predizbornog skupa SPS-a

PODACI O ŽRTVI
Ivan Popović, novinar, dopisnik lista Blic iz Majdanpeka
MESTO NAPADA
Majdanpek, Dom omladine
PODACI O NAPADAČU
Član obezbeđenja na predizbornoj konvenciji SPS-a u Majdanpeku
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, povlačenje za ruku)
OPIS NAPADA

Dopisnik lista Blic iz Majdanpeka Ivan Popović, prisustvovao je predizbornoj konvenciji Socijalističke partije Srbije (SPS) u Majdanpeku povodom lokalnih izbora koji se održavaju u septembru. Želeći da napravi dobru fotografiju okupljenih, prišao je bini. Prema njegovim rečima, napao ga je član obezbeđenja skupa nakon što je stao pored njega da bi sa tog mesta fotografisao.

 

"Uhvatio me je za ruku i poveo sa strane. Vikao je 'Šta radiš to? Odakle ti pravo da to radiš?", kaže Popović za CINS i dodaje: "Predstavio sam se da sam novinar Blica i da je to moj radni zadatak na šta je on rekao 'Nemoj ti sa mnom da razgovaraš, ja sam ovde član obezbeđenja i moram da brinem o bezbednosti ministra. Ako sam ti rekao nešto da uradiš, onda ćeš to da uradiš. Je li ti jasno?'", novinar prenosi reči obezbeđenja.

 

Slaviša Božinović, predsednik Opštinskog odbora SPS-a u Majdanpeku, kaže da ni ministar ni SPS nisu imali obezbeđenje.

 

"Ja sam bio iznenađen kada sam to čuo", kaže Božinović u razgovoru za CINS. "Mi nismo imali obezbeđenje. To nije bilo obezbeđenje ministra Ivice Dačića. Moj utisak je da je to malo preuveličano."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
2
Vreme napada: 30-08-2014

Obezbeđenje "Dana piva" napalo fotoreportera

PODACI O ŽRTVI
Jovan Njegović Drndak, fotoreporter lista Zrenjanin
MESTO NAPADA
Zrenjanin, Žitni trg
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja "Polar security"
TIP POVREDE
Bez telesnih povreda (guranje)
OPIS NAPADA

U subotu uveče na manifestaciji "Dani piva", fotoreporter lista Zrenjanin Jovan Njegović Drndak bio je na radnom zadatku. Kako kaže, otišao je do VIP lože kako bi fotografisao prisutne, ali se nije nadao da će doživeti neprijatnost od strane obezbeđenja. Prema njegovim rečima, radnik obezbeđenja "Polar security" ga je zaustavio i počeo da ga gura.

 

"Rekao sam mu da to nije način. Sa najboljom namerom sam otišao do šefa obezbeđenja koji je reagovao tako što mi je otrgao akreditaciju, zgrabio mi fotoaparat i rekao radniku obezbeđenja da me udari", kaže Njegović i dodaje da je na sreću sprečen ozbiljniji incident i da su ovom događaju prisustvovali i lokalni funkcioneri.

 

Aleksandar Lakatuš, osnivač i izvršni direktor "Polar security", firme koja je obezbeđivala manifestaciju, u razgovoru za CINS kratko je rekao: "Nikakvog napada na novinara nije bilo".

 

Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Dragan Vulešević, javno se izvinio napadnutom novinaru u ime organizatora "Dana piva".

 

"Incident koji se dogodio je postojao. On nije morao da se dogodi i mi se ovoga puta javno izvinjavamo prvo Jovanu, a onda i svima ostalima koji su pretrpeli štetu zbog toga", rekao je Vulešević na konferenciji za novinare održanoj povodom napada na fotoreportera.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
3
Vreme napada: 19-07-2014

Fotoreporter napadnut na manifestaciji "Vršački karneval"

PODACI O ŽRTVI
Goran Šljivić, fotoreporter Večernjih novosti u Kraljevu
MESTO NAPADA
Vrnjačka Banja, Stadion "Kocka"
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja "Salus security"
TIP POVREDE
Bez telesne povrede (verbalni napad, pokušaj fizičkog napada)
OPIS NAPADA

U subotu uveče tokom manifestacije "Vrnjački karneval", fotoreporter Večernjih novosti Goran Šljivić fotografisao je karnevalske defile karnevalskih grupa. Obezbeđenje događaja odvojilo je prostor za učesnike kojem posetioci karnevala nisu mogli da pristupe.

 

Šljivić je noseći akreditaciju za ovaj događaj pokušao da uđe u taj deo "zabranjen" za običan narod, ali da ga je tom prilikom napalo obezbeđenje manifestacije.

 

"Jedan krupan dečko mi je rekao da se sklonim. 'Zašto da se sklonim? Ja radim.' On je ponovio 'Skloni se.' Video sam čoveka da sedi na improvizovanoj tribini koji je brzim korakom došao do mene i pokušao da me udari radio stanicom", kaže Šljivić u razgovoru za CINS i dodaje da je radnik Turističke organizacije Vrnjačke Banje sprečio udarac koji bi bio neminovan.

 

Vlasnik i direktor firme "Salus security" Predrag Vuletić tvrdi da niko nikog nije napao tokom događaja koji su oni obezbeđivali.

 

"Taman posla. Radimo svoj posao profesionalno", kaže Vuletić za CINS. On (fotoreporter) je pokušao da uđe u taj deo za koji smo dobili nalog od Turističke organizacije koja organizuje da tu nema šetnje. Svi oni koji su ulazili tu su bili vraćeni i niko nikog nije napao. Incident su napumpale novine ili ko."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
4
Vreme napada: 27-04-2014

Pretučeni gosti na proslavi punoletstva u klubu "Scena"

PODACI O ŽRTVI
Rajko Ristić i N. V.
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Scena" (ex Skala)
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje kluba "Scena"
TIP POVREDE
Lakše telesne povrede, slomljen nos
OPIS NAPADA

Rajko Ristić (18) za CINS opisuje incident kada ga je pretuklo obezbeđenje kluba "Scena". On je bio gost na proslavi punoletstva, koju je njegova drugarica priredila u ovom klubu.

 

"Ja sam prvi put izbačen zato što sam povratio u klubu. Drugar me izveo napolje, a dečko iz obezbeđenja mi nije dao da ulazim. Posle toga sam otišao u toalet da se umijem. Drugarica je tražila kiselu vodu za mene od  šankerice, ali šankerica je zvala obezbeđenje i oni su počeli fizički da me napadaju. Ja sam se malo otimao, a njih dvojica ili trojica su me udarali gde su stigli i vukli me napolje. Kada su me izbacili jedan od njih mi je prišao, ja sam ga lepo pitao - Šta sam ja tebi uradio? Jesam li te uvredio, jesam li te pipnuo?  On mi je rekao - Ne, isprovocirao si me zato što si povraćao."

 

Ristić je objasnio da je nakon ovog drugog napada mirno sedeo nekoliko minuta ispred "Scene", ali da je tek tada, dok se brisao, primetio da mu glava krvari od udaraca.

 

"I tu sam bio izrevoltiran, tražio sam da uđem da uzmem jaknu. Oni su me pustili i dok sam uzimao jaknu neko me gurao i udarao iza leđa i govorio kao - Ajde, ajde! To je bio taj dečko iz obezbeđenja. Ja sam se iznervirao i u samoodbrani sam ga udario. Onda su me oni odmah izvukli napolje. Trojica su me tukla, jedan me šutirao, peti je gledao. I kako je moj drugar N.(17) istrčao da mi pomogne, da im kaže da prestanu, njih trojica se okrenu i krenu na njega. Polomili su mu nos, ima masnice na očima, operisan je. I drugi drugari su tada dobili udarce u glavu, ali se boje da ih tuže jer ne znaju šta će biti posle." 

 

Aleksandar Jovanović, menadžer "Scene", rekao je za CINS da je Rajko Ristić bio "dosta pijan" i da je on prvi udario člana obezbeđenja, za koga kaže da se zove Vasa (ne zna prezime). "Momak je dva puta bio upozoravan. Poslednji put kada je izlazio iz lokala napravio se pametan i udario dečka koji radi kao obezbeđenje, na šta on naravno nije želeo da mu ostane dužan i onda je krenuo haos. Pretpostavljam da je nastala tuča i da je uleteo još taj momak (N.V.), koji izgleda kao bodibilder. I kada se zaleti takav momak na vas, da brani druga koji je udario radnika obezbeđenja, naravno da će da skoče svi ostali."

 

Jovanović kaže da su redari kluba "Scena" odmah otišli u policijsku stanicu da prijave da su imali problem sa Ristićem, kao i da žele da se sve reši sudskim putem. Na pitanje o drugom mladiću, kome je slomljen nos, Jovanović je rekao da ne zna da li se to desilo, jer nije video izveštaj iz Urgentnog centra. Na kraju je dodao - "Nikog ne branim. Greška je možda u tome što je radnik obezbeđenja (Vasa) možda trebao da istrpi udarac, ali samo da se ne postavi situacija da su svi ti drugi momci cvećke, pogotovu pod dejstvom alkohola."

 

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Rajko Ristić i N. V. nisu podneli privatne tužbe, čekaju pokretanje krivične prijave po službenoj dužnosti.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
5
Vreme napada: 26-04-2014

Pretučeni mladići u "Kafanici Trg"

PODACI O ŽRTVI
Marko Đorđević, Jovan Mirović
MESTO NAPADA
Beograd, "Kafanica Trg"
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje "Kafanice Trg"
TIP POVREDE
Povrede glave
OPIS NAPADA

Zbog majice sa logom sportskog kluba "Partizan" između Jovana Mirovića i mladića koji je bio za drugim stolom došlo je do verbalnog konflikta koji se ubrzo završio. Obezbeđenje kafane prišlo je mladiću koji je bio učesnik konflikta, nakon čega su se okrenuli i uhvatili Jovana i Marka Đorđevića koji je pokušavao da "smiri situaciju". Izvukli su ih nekoliko metara od stola gde su krenuli da ih udaraju. Udaralo ih je više od pet pripadnika obezbeđenja. Posle nekoliko udaraca Marko je pao na stepenice ali su nastavili da mu zadaju udarce dok je pokušavao da ustane. Nakon što su pretučeni Jovan i Marko su ostavljeni u klubu, slobodni da se vrate za svoj sto. Oni su ubrzo napustili klub i pozvali policiju.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Podneta krivična prijava
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
6
Vreme napada: 01-01-2014

Radnik obezbeđenja napao mladića u klubu "Scena"

PODACI O ŽRTVI
Nikola S.
MESTO NAPADA
Beograd, klub "Scena"
PODACI O NAPADAČU
Radnik obezbeđenja kluba "Scena"
TIP POVREDE
Povreda elektrošokerom
OPIS NAPADA

Na novogodišnju žurku u klubu "Scena" koju je organizovala studentska organizacija "Aegee" Nikola S. (pravi podaci poznati CINS-u) otišao je sa svoja dva druga koji su par. Veče je proteklo mirno, igrali su, zabavljali se i nije bilo incidenata sa ostalim gostima kluba. Oko 5h odlučili su da krenu dalje. Na izlazu radnik obezbeđenja gurnuo je Nikolu S. uz psovke i uvrede na račun seksualnog opredeljenja. Tokom prepirke Nikola je rekao da će pozvati policiju na šta ga je radnik gurnuo i opekao elektrošokerom uz pretnje da "samo proba" da pozove policiju. Nakon toga izašla je još jedna devojka koju je radnik izgurao i tada je Nikola rešio da pozove policiju. Patrola je stigla nakon 5 minuta i Nikola i njegovi drugovi su dali izjave. Radnik obezbeđenja se uplašio i pokušao da izvadi situaciju izvinjavanjem žrtvi. Policija nije uspela da pronađe elektrošoker, koji je kako Nikola kaže verovatno sakrio.

 

Aleksandar Jovanović, menadžer kluba "Scena" tvrdi da je došlo samo do verbalnog sukoba i da su razlozi za to lični i nemaju veze sa seksualnim opredeljenjem gostiju kluba. "Taj momak, ja sam dobio informaciju da.. je on tražio neku ličnu pažnju i to se na tome i završilo. To je neka reklama gej populacije, da ljudi znaju da su oni prisutni i da mogu da se provuku kroz novine. Ja nemam ništa protiv njih i oni će i dalje praviti žurke kod nas, niko nema ništa protiv njih" tvrdi Jovanović.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
123456 Idi na stranu:

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do danas, o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.