ProjektiFunkcioneri

Reagovanje Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćin

02. nov 2009.
Nakon objavljivanja rezultata projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava“, našoj redakciji javio se Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, sa reakcijom na tekstove koji su preneli mediji u Srbiji. Ovde integralno prenosimo njegov tekst, a sutra ćemo objaviti odgovor urednika CINS-a

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin (preuzeto od Danas-a)

„Na koji način su uopšte upućeni zahtevi lokalnim samoupravama sa zahtevom za dobijanje informacija od javnog značaja? Proverio sam nakon čitanja Vašeg teksta kod lica koje je po zakonu ovlašćeno za izdavanje ovakvih informacija i mi takav zahtev nemamo, da ne govorim o tome da nema bilo kakvog zahteva poverenika za pristup informacijama od javnog značaja.


Posebno je besmislena priča da opština Paraćin nije odgovorila na zahtev da se objave plate funkcionera ili broj zaposlenih, kad se obe informacije nalaze na opštinskom sajtu.

 

Plate funkcionera zajedno sa kompletnim imovinskim kartama se na ovaj način objavljuju još od 2002./2003.g. pa ih i sada može pronaći svako ko to želi u odeljku „lokalna samouprava/javnost u radu“, a broj zaposlenih u svim javnim službama se od 2007.g. propisuje opštinskom odlukom koja je takođe na opštinskom sajtu „lokalna samouprava/skupštinske odluke“. Osim toga nikome u upravi nije poznato da je bilo bilo kakve intervencije poverenika kako je to navedeno u tekstu.


Na koji način ste uopšte kontaktirali i koga u opštinskoj upravi?“

U medjuvremenu pristiglo je i reagovanje Danijele Radonjić, načelnice opštinske uprave Paraćina:

„Opština Paraćin nikada nije dobila ni jedan zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja niti od strane Centra za istraživačko novinarstvo, novinara ili novinara volontera zaposlenih/angažovanih u ovom Centru upućen opštini Paraćin, a u kome se traži dostavljanje podataka o broju zaposlenih u opštini Paraćin i platama zaposlenih i funkcionera u opštini Paraćin, niti je ovaj zahtev podnet od strane bilo kog drugog fizičkog ili pravnog lica.


Opština Paraćin nikada nije primila rešenje poverenika po žalbi Centra za istraživačko novinarstvo, novinara ili novinara volontera zaposlenih/angažovanih u ovom Centru, niti je opštini Paraćin poznato da je žalba uopšte upućena Povereniku.
Opština Paraćin nema razloga da krije podatke o broju zaposlenih niti o platama zaposlenih s obzirom da je prva i koliko nam je poznato i jedina opština u Srbiji koja je još 2007. godine donela Odluku o ograničenju broja zaposlenih u opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, (Službeni list opštine Paraćin 1/08, 13/08 i 14/08), a koja je objavljena na web prezentaciji opštine Paraćin www.paracin.rs.


Pored toga opština Paraćin još od 2004. godine počela da objavljuje na web prezentaciji opštine podatke o zaradama svih izabranih imenovanih i postavljenih lica, direktora javnih preduzeća i ustanova u opštini Paraćin.


Odluke o budžetu opštine Paraćin se takođe odmah po usvajanju objavljuju na internet prezentaciji opštine.

 

Sa iznetog netačna je informacija koju ste objavili na vašoj internet prezentaciji pod naslovom „Lokalne samouprave na skeneru“ da od opštine Paraćin niste dobili nikakav podatak jer nikakav zahtev za dobijanje bilo kakvih informacija niti od Vašeg udruženja, niti od Vaših novinara/novinara volontera nikada i nije upućen opštini Paraćin.“

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano