AktuelnoLicnostMiškovićProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminal

Policija ispituje veze Miškovića i Šarića

18. okt 2013.
Miroslav Mišković, prvi čovek Delta Holdinga, saslušan je juče u policiji zbog sumnje da je poslovao sa Darkom Šarićem koji je optužen za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.  

Delta Holding je u saopštenju izdatom povodom ovog saslušanja negirao da su ta kompanija, Miroslav Mišković i članovi njegove porodice ikada sarađivali sa inkriminisanim osobama. U saopštenju se ne navodi da li su poslovni kontakti sa Šarićem postojali pre nego što je protiv njega podignuta optužnica.


Mediji sve češće spominju holandsku firmu East Europe Investment Fund (EEIF) i delaversku Financial Angels kada pišu o mogućoj saradnji Darka Šarića i Miškovića.

 

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je već ranije pisao o East Europe Investment Fund. Ova kompanija je prvi put povezana sa Deltom 2007. godine kada je pokušala da kupi SI Markete iz Vranja. Komisija za zaštitu konkurencije nije donela nikakvo rešenje kojim bi odobrila ili odbila ovakvu koncentraciju vlasništva nad maloprodajnim objektima u Srbiji. Jedan od razloga zašto to nije uradila je objašnjen u presudi Privrednog suda kojem je EEIF tužio Komisiju radi naknade štete zbog nedonošenja odluke.

 

U presudi piše da su “u vremenskom periodu u kome je podnet zahtev Komisiji i nakon toga pojavile sumnje da iza formalnog podnosioca zahteva (firme East Europe Investment Fund, prim. red.) … praktično stoji firma Delta…“.

 

U saopštenju Delte se ne navodi da li su poslovni kontakti sa Šarićem postojali pre nego što je protiv njega podignuta optužnica 

Kompanija CY-Europe iz Angvile, ostrva na Karibima, jedan od vlasnika East Europe Investment Fund, je vodila i do dnevnog lista Press, za koji je kasnije Mišković priznao da je bio u njegovom vlasništvu. (više o tome pročitajte ovde)


EEIF se spominje i u ugovoru o prodaji Delta Maksija. U odeljku ugovora u kome se navode firme koje bi trebalo da garantuju otplatu obaveza kompanije Hitomi Financial Limited sa Britanskih Devičanskih ostrva, preko koje je prodavan ovaj trgovinski lanac, navedena je i Beta ITH PBB iz Beograda. U tom trenutku jedan od vlasnika ove firme je bio upravo East Europe Investment Fund, prema podacima Agencije za privredne registre Srbije.

 

Centar za istraživačko novinarstvo je još 2010. godine pisao i o mogućoj Deltinoj vezi sa Univerzal bankom u Beogradu. Tada smo naveli da postoji mogućnost da je Delta preko više malih udela zapravo bila najveći pojedinačni akcionar u toj banci, ne prijavivši to vlasništvo Narodnoj banci Srbije i na taj način je prekršila Zakon o bankama (više o tome pročitajte ovde)
East Europe Investment Fund imala je u jednom trenutku nešto malo manje od 15% akcija u Univerzal banci.

 

Druga kompanija o kojoj mediji pišu jeste Financial angels koja je 2006. osnovana na Delaveru u Sjedinjenim Američkim Državama. Reč je o jednoj od kompanija za koju Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je pravi vlasnik Darko Šarić i da je preko nje pran novac koji je dolazio od trgovine drogom. Financial angels je bila vlasnik i Municipium S, firme preko koje su privatizovane turistička kompanija THU Palić i kompanija za trgovinu Forum-Plasman. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano