AktuelnoProjektiNovac iz budžeta

Pola miliona dinara više na mobilne telefone

29. okt 2009.
GRADSKA UPRAVA SUBOTICE NA TELEFONIRANJE TROŠILA VIŠE NEGO ŠTO JE SMELA Na rešenje republičkog budžetskog inspektora prekomernoj upotrebi mobilnih telefona i nepravilnostima u javnim nabavkama iz 2007. i 2008.godine, Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, i nadležni u gradskoj upravi tvrde da je inspektor pogrešio

SUBOTICA – Prilikom kontrole rada gradske uprave u Subotici budžetski inspektor Ministarstva finansija utvrdio je niz nepravilnosti finansijskog poslovanja, prekomerne upotrebe mobilnih telefona i nepravilnosti u procedurama javnih nabavki. Inspektor je potom ovoga avgusta rešenjem naložio gradu da vrati u budžet oko pola miliona dinara koje je gradska uprava potrošila više od limitiranog iznosa za mobilne telefone i zatražio da se utvrde imena odgovornih osoba za javne nabavke, kako bi protiv njih podneo prekršajne prijave. Kontrolisan je period od 2007.godine do oktobra prošle godine i ustanovljeno je da za niz dobavljača usluga nije sproveden postupak javnih nabavki.
 

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice

U gradskoj upravi tvrde da je inspektor pogrešio i da su uložili žalbu na rešenje drugostepenom organu, koja je i dalje u razmatranju. Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, kaže da je odluka budžetskog inspektora diskutabilna, pošto gradonačelnik lično kontroliše trošenje gradskog dinara i brine se da se prekoračenja limitiranog iznosa za mobilne oduzimaju sa plata zaposlenih.

“Kako to i na koji način sada vratiti sredstva iz prethodnih godina vrlo je teško pitanje, ali mogu da kažem da vodim računa o svemu onome što je moja odgovornost i da tu budemo krajnje racionalni, štedljivi i fleksibilni. Često u šali kada nekoga od kolega “udarim po džepu” zbog prekomerne potrošnje kažem, ja ti ovo moram skinuti sa plate, a sada idemo na piće. Kod nas postoji već dugo pravilo da svi koji prekorače račune za telefon za toliko im se skine sa plate. Nije popularna mera, ali pravilo je pravilo. U ostalom, možete da pitate zaposlene i reći će vam da sam najškrtiji gradonačelnik do sada” rekao je Vučinić.
Prema opštinskom aktu koji je u skladu sa potrebnim zakonima od maja 2005.godine, kako tvrde u gradskoj upravi, šefovi službi za mobilni telefon mogu mesečno da potroše dve i po hiljade dinara, inspektori dve hiljade, rukovodioci odeljenja i vozači hiljadu i po, tehnički sekretari i radnici na hitnim intetervencijama hiljadu , a zaposleni na terenu dve hiljade dinara. Zaključkom Vlade Republike Srbije od 2003.godine limitirani računi za mobilne telefone za imenovana i postavljena lica iznose pet hiljada dinara, a za zaposlene koji imaju pravo korišćenja hiljadu dinara. Inspektor je utvrdio da je grad potrošio pola miliona dinara više od limitiranog iznosa.

“Inspektor je pogrešio, jer se na nas ne odnosi zaključak Vlade. Limiti koji su utvrđeni zaključkom odnose se na ministarstva, posebne organizacije republike i na stručne službe Vlade. Taj dokument nikada nije dostavljen lokalnoj samoupravi niti se odnosi na nas. Žalili smo se na rešenje inspektora i žalba je još uvek u razmatranju”, ističe načelnica službe za finansije, Dubravka Rodić.

Do rešenja budžetskog inspektora došli su novinari Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a (CINS), u sklopu projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava“. Kada prođe žalbeni postupak i ukoliko rešenje bude nepovoljno po grad, razmišljaće se kako da se vrati novac u budžet. Najverovatnije će grad privatnim tužbama rešiti problem, kažu u Odeljenju finansija gradske uprave.

Vučinić: Platu sam nasledio

Istraživanjem o radu lokalnih samouprava, CINS je došao do podatka da se Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, nalazi u u vrhu lestvice gradonačelnika u Srbiji sa najvećim platama. On mesečno inkasira plata iznosi 137893,92 dinara.Vučinić ovu činjenicu objašnjava da je platu nasledio od prethodnika.

– Priča da imam veliku platu kao gradonačelnik u Srbiji ide od septembra prošle godine, a od tada se nije povećavala. Za posao koji obavljam i odgovornost koju imam, mislim da je plata zadovoljavajuća – ističe Vučinić. Ni Jene Maglai predsednik Skupštine grada Subotice ne zaostaje za svojim gradonačelnikom, jer je njegova plata u 2009.godini za desetak hiljada manja, i iznosi 120381,33 dinara. Gradska uprava Subotice trenutno ima 332 zaposlena, dok je prošle godine imala dva više, što znači da prosečno ima 2,24 službenika na hiljadu stanovnika.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano