Istraživačke pričeFunkcioneri

Naknade članovima komisije probile gradsku kasu

21. okt 2009.
KRALJEVO: BUDŽETSKI INSPEKTOR NALOŽIO GRADSKOJ VLASTI DA VRATI BLIZU 2,4 MILIONA DINARA, A GRAD NEMA TAJ NOVAC. Pored kršenja finansijske discipline Grad Kraljevo u rešenju budžetskog inspektora označen da nije poštovao procedure javnih nabavki, da je prekoračio ovlašćenja prilikom kupovine jednog stana, ali i da je pojedinim odbornicima isplaćivao plate u dvostruko većem iznosu od propisanog.

Još tokom ovog proleća republička budžetska inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti finansijskog poslovanja uprave grada Kraljeva u 2008.godini, a potom i krajem ovog leta naložila gradu da u budžet vrati nešto manje od 2,4 miliona dinara, ali je lokalna javnost više meseci ostala uskraćena za ove informacije. Prilikom proveravanja izvršenih usluga po ugovoru za koje je u budžetu za 2008.godinu bilo predviđeno 20 miliona dinara, inspektor je otkrio da je isplaćeno 22,3 miliona dinara, čime je budžet probijen za 2,3 miliona dinara. Budžet je prekoračen zbog isplata po osnovu naknada članovima Komisije za tehnički prijem objekata i veštačenja. Do rešenja budžetskog inspektora koji je do pre neki dan u Kraljevu držan u tajnosti čak i od koalicionih partnera, došli su novinari Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a (CINS), u sklopu projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava“. Nenad Božović, novinar saradnik CINS-a i Radio 996 FM iz Kraljeva, predočio je kopiju dokumenta nadležnima u Kraljevu, a oni su u prvim reakcijama od kako je inspektor naložio vraćanje sredstava ocenili da grad neće imati dovoljno sredstava da nadoknadi štetu.

„Do prekoračenja je došlo zbog velikog broja donetih rešenja u kojima su pravna i fizička lica u postupku izdavanja građevinskih dozvola bila u obavezi da naknadu članovima Komisije isplaćuju preko budžeta grada Kraljeva, što je dovelo da pozicija usluge po ugovoru bude prekoračena u ovom iznosu. Napominjem da se radi o strogo namenskim sredstvima koja samo prolaze preko budžeta i koja imaju namenski karakter“, kaže za CINS Jelena Bekčić, načelnica gradske uprave. Milomir Prodanović, načelnik odeljenja finansija, objašnjava da je ova uočena nepravilnost veoma kompleksno pitanje. Prodanović kaže da je on ukazao budžetskom inspektoru na to prekoračenje prilikom njegove kontrole.

„Problem je nastao zbog toga što su određene usluge u tom trenutku morale biti isplaćene, jer bi onda ti budžetski korisnici ili isplatioci tužili grad zbog neizvršavanja poslova u ovom slučaju izdavanja građevinskih dozvola. S druge strane imamo situaciju da je posao gradske uprave bio i formiranje Komisije, utvrđivanje načina i visine plaćanja naknada članovima Komisije za tehnički prijem objekata. Znači sredstva koja su uplaćena od strane budžetskih korisnika su isplaćivana za naknade komisijama“, objašnjava Prodanović.

Pored usluga po ugovoru stalni troškovi su prekoračeni za oko 35.000 dinara, naknade za povrede ili štete nanete od drugih organa iznosile su oko 38.000 dinara, a za tu stavku u budžetu nije bilo predviđenih sredstava. Takođe, inspektor je pronašao prekoračenje utrošenih telefonskih impulsa zaposlenih u gradskoj upravi za oko 5.000 dinara. Tako da je ukupno prekoračenje budžeta iznosilo oko 2,4 miliona dinara. Budžetski inspektor je naložio gradskoj upravi da u određenom roku uplati ova sredstva na račun budžeta grada što nije učinjeno jer grad Kraljevo nema taj novac!

„Saglasno ovom rešenju grad Kraljevo ne može da postupi po instrukcijama budžetske inspekcije i vrati sredstva, jer ih je nemoguće vratiti. Na ovome se ne može završiti, jer neki kraj mora da se pronađe. Ministarstvo će sagledati i utvrditi određene prekršajne mere ukoliko smatraju da naše obrazloženje za prekoračenje budžeta nije bilo dovoljno“, kaže načelnik odeljenja finansija Milomir Prodanović.

Budžetski inspektor je pored ovih prekoračenja budžeta u 2008. godini, uočio i da gradska uprava nije primenjivala propisane procedure javnih nabavki velikih i malih vrednosti u 2008. godini za određene dobavljače. Zatim, inspektor je pronašao prekoračenje ovlašćenja gradske uprave prilikom kupovine stana određenom licu u periodu između 2004. i 2005. godine, za čiju kupovinu grad nije imao saglasnost Vlade Srbije, ali i o isplatama plata pojedinim odbornicima u dvostruko većem iznosu od propisanog. O svemu ovome više ćemo pisati u sledećim izdanjima.

 

Smanjili broj zaposlenih


Grad Kraljevo inače je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj je od prošle godine do danas smanjen broj zaposlenih. Prema podacima do kojih su novinari CINS-a došli tokom projekta, gradska uprava Kraljeva danas ima 274 zaposlenih, dok je krajem prošle godine imala 286 osoba u radnom odnosu, što je bio najveći zaposlenih u poslednjih pet godina. To znači da na hiljadu Kraljevčana dolazi 2,25 službenika što predstavlja dobar skor u odnosu na standard koje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu namerava da primeni od 4 službenika na 1000 stanovnika. 2004.godine je u upravi Kraljeva radlio 271 osoba, 2005.godine 274 osobe, 2006.godine 280, a 2007. godine 278.

 

Gradonačelnik i predsednik skupštine zarađuju po hiljadu evra


Ljubiša Simović aktuelni gradonačelnik Kraljeva takođe nije u vrhu liste gradonačelnika sa najvećim zaradama u Srbiji, iako sa minulim radnim stažom on mesečno zarađuje oko hiljadu evra. Simović tačno ima platu od 92162,00 dinara, dok Milomir Šljivić, predsednik Skupštine grada Kraljeva ima neznatno manju platu od 92040,00 dinara

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano