AktuelnoFunkcioneri

Kućni zatvor za bivšeg zaječarskog funkcionera

31. okt 2017.
Foto: Bojan Stojanović, preuzeto sa sajta www.zajecar.info
Bojan Stojanović, bivši član gradskog veća Grada Zaječar, osuđen je kaznom zatvora u trajanju od tri meseca koju će izdržavati kod kuće, zbog nedostavljanja izveštaja o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije. Ovo je tek druga kazna zatvora dosuđena po ovom osnovu od 2010. godine

Osnovni sud u Zaječaru doneo je 12. oktobra presudu kojom je kaznio bivšeg gradskog funkcionera, Bojana Stojanovića, kaznom zatvora u trajanju od tri meseca, koju će izdržavati kod kuće uz primenu elektronskog nadzora (nanogice).


Gordana Milinković Sekulić iz Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru rekla je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je tužilaštvo zadovoljno presudom s obzirom na to da je optužnim predlogom traženo da Stojanović bude kažnjen novčanom kaznom.


Živadin Bogdanović, advokat Stojanovića, u razgovoru sa novinarima CINS-a istakao je da smatra da zakon nije povređen, odnosno “povređen je u formalnom delu jer zaista nije izvršio prijavu, a suštinski nije povređen jer on nije imao šta da prijavi“.


Tužilaštvo u Zaječaru, kao i stranke, nisu uložili žalbe na presudu.

 

Zloupotrebe u postupcima javnih nabavki

Bojan Stojanović uhapšen je početkom oktobra ove godine zajedno sa još tri osobe. Osumnjičen je da je izvršio više krivičnih dela zloupotrebe u postupcima javnih nabavki koje su sprovedene za potrebe Gradske uprave u Zaječaru, kada je kao saradnik Saše Mirkovića, u periodu od 2013. do 2015. godine, oštetio budžet grada za iznos od 3.637.514 dinara.


Zbog istog krivičnog dela, krivična prijava biće podneta i protiv Saše Mirkovića.


Ovaj postupak je trenutno u fazi prikupljanja dokaza kod policije i tužilaštva.

Stojanović je postao član Gradskog veća Grada Zaječar oktobra 2013. godine, kada na vlast u ovom gradu dolazi Srpska napredna stranka (SNS), a na mesto gradonačelnika Velimir Ognjenović.


Prema Zakonu o Agenciji, Stojanović je bio dužan da u roku od 30 dana podnese izveštaj o imovini i prihodima, što nije učinio.


U martu 2015. godine Agencija je pokrenula postupak za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o Agenciji. Stojanoviću je dostava obaveštenja o pokretanju postupka pokušana u dva navrata – u martu i aprilu 2015. godine, kako bi naknadno dostavio izveštaj o imovini i prihodima u roku od osam dana.


Budući da Stojanović, ni po prijemu obaveštenja nije postupio u skladu sa Zakonom o Agenciji, protiv njega je u decembru 2016. Agencija podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru.


Na saslušanju Stojanović je naveo da nije imao nameru da ne prijavi ili da daje lažne podatke o imovini i kada je za tu obavezu saznao, to je i učinio.


“Jednostavno, pošto nisam iz pravne struke nisam ni znao za tu obavezu (…) Takođe sam smatrao da što se tiče moje zarade da je to u obavezi finansijske službe Gradske uprave da dostavi nekom organu koji vrši kontrolu jer je Gradska uprava budžetski korisnik” naveo je tada Stojanović.


Prema navodima iz krivične prijave Stojanoviću je dostavljeno obaveštenje Agencije, dok je on tvrdio da je u to vreme bio dosta na terenu i da verovatno nije ni video, kao i da živi sa majkom u godinama i da postoji mogućnost da mu to pismo nije predala.


Prema optužnom predlogu tužilaštva iz aprila ove godine, predloženo je da sud Stojanovića oglasi krivim i osudi na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara.


Prema rečima advokata Bogdanovića, primena načela oportuniteta u ovom slučaju nije bila moguća, jer je Stojanović ranije već bio osuđivan:

 

Presuda protiv Stojanovića tek je druga završena kaznom zatvora u trajanju od tri meseca, koja će se izdržavati u kućnom pritvoru. 

„U pregovorima oko izricanja same krivične sankcije to jesu bili naši predlozi, međutim kasnije se ispostavilo da je ranije već imao jednu osuđujuću presudu vezanu za opet jedan nesrećni splet okolnosti oko izdavanja menica bez pokrića za svoju privatnu firmu“.


Iz Osnovnog suda u Zaječaru nisu mogli da preciziraju kada će Stojanović krenuti da izdržava kaznu.


Postupak protiv Stojanovića jedan je od 62 krivične prijave koje je Agencija od 2010. godine podnela protiv funkcionera nakon kontrole njihove imovine. Istraživanje CINS-a pokazalo je da većina ovih prijava biva odbačena jer je, između ostalog, teško dokazati da funkcioneri namerno skrivaju imovinu.


Presuda protiv Stojanovića tek je druga završena kaznom zatvora u trajanju od tri meseca, koja će se izdržavati u kućnom pritvoru.


Po istom osnovu osuđen je i Milanko Andrejić, u maju 2014. godine jer nije prijavio da u sefu banke ima preko 220 hiljada evra u kešu. U to vreme bio je član Gradskog veća u Pančevu. Viši sud je kasnije dozvolio da se zatvorska kazna zameni kućnim zatvorom uz nošenje nanogice.

 

 

 

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano