ĆopićIstraživačke pričeSrbija
28. jan 2014.

Država deceniju sarađuje sa višestruko optuživanim biznismenom

Igor Sabo u Ukrajini (foto:Facebook)
Biznismen Igor Sabo, nedavno uhapšen zbog zloupotreba sa Vojnom ustanovom Morović, ima bogatu krivičnu biografiju još od 2003, ali je posle svakog izlaska iz zatvora lako uspostavljao saradnju sa političarima, kao što su Saša Dragin ili članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine

Pre mesec dana policija je uhapsila četiri bivša direktora Vojne ustanove Morović i trojicu zaposlenih u privatnoj poljoprivrednoj kompaniji Agroseme Invest i njenoj ćerci firmi Erdevik.


Oni su, prema istrazi policije, 2011. godine organizovali šemu po kojoj je Morović proizvodio suncokret i kukuruz za potrebe Agroseme Investa bez sklopljenih ugovora i druge neophodne dokumentacije, čime su doveli do toga da ovo vojno preduzeće nije moglo da naplati usluge proizvodnje. Morović je tako oštećen, dok je firma Agroseme Invest

profitirala za oko 14 milona dinara.

 

U intervjuu za slovački časopis Dimenzie 2011. godine, Sabo je rekao i to kako sarađuje sa kompanijama iz Francuske, Nemačke, Danske i Italije

Među uhapšenima se našao i direktor Agroseme Investa, Igor Sabo, vojvođanski biznismen uzbudljive biografije, kome ovo nije prvo pritvaranje.


Sabo je, prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), već pet puta prijavljivan za dela iz privrednog kriminala, uključujući učešće u čuvenoj aferi Azotara 2009. godine i pljačku privatizovanog preduzeća Zvezda 2003 godine. Osim toga, Sabu se sudilo za utaju poreza i zloupotrebu položaja u firmama.


Bogati kriminalni dosije nije, međutim, sprečio državu da konstantno sarađuje sa Sabom i njegovim firmama.


On je, zapravo, u izvršenju krivičnih dela često sarađivao sa predstavnicima državnih institucija i političarima sa kojima je, posle svakog izlaska iz zatvora, lako ponovo uspostavljao saradnju.


Tako su, pored direktora Morovića, sa Sabom u aferi Azotara optuženi i bivši minsitar poljoprivrede Saša Dragin i predstavnici ovog državnog preduzeća koje je prodavalao đubrivo,  dok je u krađi novca iz trgovinske kompanije Zvezda sarađivao sa članovima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).


Pored političara, Sabo je sarađivao sa kontroverznim biznismenima. Tako je 2006. godine bio poslovni partner i Zoranu Ćopiću, koji je 2011. godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, gde je osuđen za pranje novca Darka Šarića.                                                                               

Novinari CINS-a su se sastali sa Sabom u Sremskoj Mitrovici, gde se nalazi njegova kompanija Cosun Seed, i proveli više sati u razgovoru sa njim. On je na kraju odlučio da ne daje bilo kakvu zvaničnu izjavu.


Sabo: Afrika, privatizacije i LSV


Biznismen Igor Sabo voli da postavlja fotografije sa putovanja na svoj profil na društvenoj mreži Fejsbuk. Tu se vidi da ovaj diplomirani ekonomista iz vojvođanskog sela Kulpin i vlasnik više poljoprivrednih firmi u Srbiji, putuje do udaljenih svetskih destinacija.


Mesec dana pre poslednjeg hapšenja bio je u Ukrajini, gde poslovno sarađuje sa tamošnjom poljoprivrednom firmom Agrosem.


Sabo je na svom Fejsbuk profilu objavio i fotografije sa putovanja u Afriku. Poseta afričkom kontinentu iz 2012. godine ovekovečena je živopisnim fotografijama na kojima Sabo stoji pored saobraćajnog znaka koji upozorava na slonove na putu i drugim prizorima karakterističnim za ovaj kontinent.

 

Poseta afričkom kontinentu ovekovečena je fotografijama među kojima je i ova na kojoj Sabo stoji pored saobraćajnog znaka koji upozorava na slonove na putu (foto: facebook)

 

Njegova karijera u Srbiji živopisna je poput ovih fotografija.


Još 2003. godine je optužen da je učestvovao u šemi iznošenja novca iz privatizovanog preduzeća Zvezda iz Novog Sada, a zatim i pranja tog novca kroz kupovinu kompanije Agroseme iz Sremske Mitrovice.


Sa Sabom su u tome učestvovali Dušan Đermanović i Antun Kaić, tada članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Kaić je u to vreme bio član Glavnog odbora i Predsedništva LSV, kao i poslanik u saveznom parlamentu.


Iz ove stranke su nam zvanično potvrdili da su oni bili članovi, ali da je Đermanović 2003. godine isključen iz LSV, dok je zbog afere u preduzeću Zvezda bio u bekstvu. Kaić je još uvek član.


„LSV u svojim redovima neće da trpi ni lopove ni lažove niti bilo koga ko na takav način gazi i prlja sve ono što su hiljade članova LSV činili i čine za svoju zemlju,” navodi se u saopštenju upućenom CINS-u.


Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, grupa predvođena tadašnjim direktorom Zvezde Jovanom Dujovićem, prebacila je 438.660 evra iz ovog preduzeća na račun of-šor kompanija Biltline Investment Corp. i Konet LTD sa Maršalskih ostrva. Novac su iz kompanije “izvlačili” na osnovu fiktivnih ugovora i faktura, da bi ga iskoristili za kupovinu akcija Agrosemena iz Sremske Mitrovice. Zastupnik obe fantomske firme bio je Dušan Đermanović.

 

Sabo i Đermanović

Sabo je, pored Zvezde, sa Dušanom Đermanovićem, bivšim članom LSV učestvovao u još dve privatizacije. Bio je na čelu konzorcijuma pri kupovini somborske fabrike kožne galanterije Crvena zvezda, koju je kasnije Agencija za privatizaciju raskinula. Oni su zajedno sa Antunom Kaićem, članom Glavnog odbora i Predsedništva LSV, privatizovali poljoprivredno preduzeće Agroseme iz Sremske Mitrovice. I ova privatizacija je raskinuta.

Iako su optuženi 2003. godine, suđenje u ovom predmetu još uvek traje. Okružni sud u Novom Sadu doneo je 2007. godine presudu kojom je Dujović osuđen na dve godine, Đermanović na četiri, Sabo na godinu, a Kaić na šest meseci zatvora. Godinu dana kasnije, Vrhovni sud je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. Protiv Kaića, postupak je obustavljen 2011. godine, usled zastarelosti.


Novinari CINS-a nisu uspeli da do Kaića i Đermanovića dođu preko kompanija u kojima su vlasnici ili direktori. Na telefon porodične kuće Antuna Kaića javio se njegov otac koji nije mogao da poveže novinare sa svojim sinom. Kaić nije odgovorio na poruku koju su mu novinari poslali na Fejsbuku.

 

Partnerstvo sa državom u kriminalu

 

Proces koji se vodio protiv njega u Novom Sadu, međutim, nije zasmetao Sabu da 2009. godine učestvuje u preprodaji đubriva u partnerstvu sa državom.

 

Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, optužen u maju prošle godine za malverzacije u vezi sa regresiranim đubrivom koje proizvodi Azotara iz Pančeva (foto: mc.rs)

Đubrivo je, po aktuelnim uredbama Vlade Srbije, bilo namenjeno zemljoradničkom zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima čija je pretežna delatnost gajenje žita i drugih useva. Ipak, ono je završilo u firmama koje na to nisu imale pravo, pri čemu je budžet Republike Srbije oštećen za oko devet miliona evra, tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal.


Optužnica podignuta u maju ove godine, detaljno opisuje način na koji je delo izvršeno. Zvonimir Nikezić, konsultant Azotare, igrao je važnu ulogu.


Nikezić je biznismen blizak bivšem premijeru Mirku Cvetkoviću, sa kojim ga, osim prijateljstva, povezuje i zajedničko poslovanje. Prema istraživanju CINS-a, objavljenom krajem 2012, država je u poslednjih 10 godina platila blizu pola milijarde dinara kompanijama koje su u vlasništvu Zvonimira Nikezića i njegove porodice.

 

U periodu od maja 2009. do avgusta 2011, Nikezić je nagovarao upravu pančevačke Azotare da pronalazi kupce đubriva bez obzira da li ispunjavaju uslove, navodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.


Mihajlo Grujić, kao zamenik generalnog direktora pančevačke Azotare, obavio je taj zadatak. U preprodaji đubriva, Grujić je aktivno učestvovao sa svojom kompanijom Agro&Migs. Ta firma je kupovala đubrivo od Azotare, a potom ga ustupala drugim kompanijama, koje nisu ispunjavale uslove predviđene Uredbom.


U novembru 2010, preduzeće Agroseme Invest, koje je zastupao Igor Sabo, kupilo je nešto više od 209 tona đubriva po povlašćenoj ceni i na taj način ostvarilo protivpravnu korist od oko 20.000 evra.


Dragin, ispitivan u istrazi, negirao je da je izvršio krivično delo, ali i da poznaje Grujića i Saba.

 

Novinari CINS-a pokušali su da stupe u kontakt sa njim ali, prema rečima Draginovih advokata, trenutno ne postoje uslovi za takav razgovor jer se nalazi u kućnom pritvoru i neophodna mu je dozvola suda za intervju.

 

Državna kompanija HIP-Azotara iz Pančeva, čije je đubrivo prodavano suprotno vladinim propisima (foto: hip-azotara.rs)

Saradnja sa Ćopićem

 

Igor Sabo, prema poslovnoj dokumentaciji, sarađivao je i sa kontroverznim biznismenom Zoranom Ćopićem.


Ćopić je učestvovao u brojnim privatizacijama u Srbiji i BiH, uglavnom u partnerstvu sa uticajnom albanskom porodicom Stanaj. Anton Stanaj je osuđen za organizovanje šverca cigareta, a zatim ubijen u Sudanu prošle godine.

 

Zoran Ćopić je 2009. godine pokušao da proda poljoprivrednog giganta Mitrosrem Darku Šariću za 29 miliona evra. Ova prodaja nikada nije okončana jer je za Šarićem u međuvremenu raspisana poternica zbog organizovanja međunarodnog šverca 2.7 tone kokaina, a Ćopić uhapšen u Bosni i optužen za pranje kokainskog novca.

 

Nedelju dana pre nego što je uhapšen, Ćopić je novinarima CINS-a i sarajevskog CIN-a dao intervju u kome je potvrdio da je kompaniju hteo da proda Šariću, ali i objasnio da nije odgovoran za pranje novca, kao i da su optužbe nameštene kako bi izvesni ljudi preuzeli vlasništvo nad njegovim kompanijama. Više o tome pročitajte ovde.


On je u Banjaluci osuđen na četiri godine zatvora za pranje novca Darka Šarića. U Srbiji ga takođe čeka suđenje za pranje novca narko bosa Šarića, kao i za zloupotrebe u privatizacijama.


Igor Sabo je 2006. godine postao jedan od njegovih saradnika. Ćopić je Saba, u jednom od sudskih postupaka, opisao kao “prijatelja”.


U junu 2006. godine, kada je Ćopić preuzeo upravljanje nad novosadskom kompanijom Agrocoop, Sabo je izabran za člana Upravnog odbora. Ovo je bila glavna Ćopićeva kompanija koju je koristio kako bi kupovao akcije drugih preduzeća u Srbiji.

 

Mihailo Grujić, optužen u maju 2013. godine da je kao zamenik generalnog direktora pančevačke Azotare učestvovao u malverzacijama sa đubrivom.

Poslovna dokumentacija pokazuje i da je Ćopić 2006. godine, preko svojih kompanija DSD Tobacco i Agrocoop, dao jemstvo za kredit oko 850.000 evra konzorcijumu koji je kupio firmu Agroseme iz Sremske Mitrovice, a u kojem su se nalazili Sabo, Đermanović i Kaić.

 

Sabo i Ćopić sarađivali su i prilikom kupovine Mitrosrema iste godine. Kako bi obezbedio da neko drugi ne kupi ovu kompaniju, Ćopić je na tenderu učestvovao sa dva konzorcijuma – u jednom mu je partner bio Igor Sabo, u drugom biznismen Mihailo Grujić.


“Ja sam napravio jednu malu podlost i ušao sam sa dve firme, da bih imao veću šansu, da napišem dve cene – pa koja prođe“, rekao nam je Ćopić u intervjuu 2011. godine.


Mitrosrem je za nešto više od 15 miliona evra prodat konzorcijumu koji su činili Ćopićev DSD Tobacco i Grujićev Finam Skin.

 

Ćopić je pred sudom u jednom drugom slučaju objasnio da je Grujića upoznao slučajno. Veza je bio Igor Sabo, koji je zamolio Grujića da Ćopiću da legitimitet za učešće na tenderu za kupovinu Mitrosrema.

 

Sabo je u istom postupku objasnio i da Grujić i Ćopić, iako su bili partneri u privatizaciji, u tom periodu nisu međusobno komunicirali, već da je sva komunikacija išla preko njega.


Grujić i Ćopić optuženi su 2011. godine za nelegalnu prodaju zgrade preduzeća Industrija kotrljajućih ležajeva (IKL), kojom je upravljao Ćopić. Kompanija je prodajom oštećena za 9.2 miliona evra, navodi se o optužnici. I ovaj sudski postupak još uvek traje.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sinan sakić
sinan sakić
15 jul 2016 10:46

Tog lopova poznajem odlično radio sam kod njega

sinan sakić
sinan sakić
15 jul 2016 10:46

Tog lopova poznajem odlično radio sam kod njega

Petar Petrovic
Petar Petrovic
03 feb 2014 23:30

Novinarka je pravilno napisala – Saba i Sabu, to je slovacko prezime i tako se menja.

Sreten Todorovic
Sreten Todorovic
31 jan 2014 16:49

Trebalo bi ispitati rad CINS-a,najzanimljiviji su ti sto se finansiraju iz „donacija’.

Zoran Pavlicic
Zoran Pavlicic
30 jan 2014 20:56

Ovo se naziva istrazivacko novinarstvo…Neka susa dobro placena a iz aviona se dobro vidi od koga, dok je sve na uvid dobila. Katastrofa za nase pravosudje.

Lepa Lukić
Lepa Lukić
28 jan 2014 19:11

Nije “Saba“ nego Saboa. i ne “Sabu“ nego Saboa.

Tagovi

Povezano