10 Januar 2018, 13:06

Komentari (0)

Sutra presuda Mihalju Kertesu, Branislavu Ivkoviću i Živki Knežević

Sudski postupak u ovom slučaju traje 15 godina, a među optuženima, kojima se suđenje nastavlja u februaru, je i Mira Marković

Piše: Milica Stojanović

Viši sud u Beogradu, Foto: CINS

Viši sud u Beogradu, Foto: CINS

Viši sud u Beogradu će sutra, 11. januara, doneti presudu protiv troje optuženih za zloupotrebe prilikom dodele stanova u vlasništvu države. Sudsko veće će izreći presudu Mihalju Kertesu, nekadašnjem direktoru Savezne uprave carina, Branislavu Ivkoviću, nekadašnjem ministru urbanizma i Živki Knežević, nekadašnjoj generalnoj sekretarki Vlade Srbije.


Kneževićeva i Ivković su optuženi da su, kao članovi stambene komisije Vlade Srbije, iskorišćavanjem službenog položaja, omogućili Kertesu dodelu kuće sa garažom u Beogradu, iako su znali da on „ima adekvatno rešeno stambeno pitanje“. Njih dvoje su, prema optužnici, Kertesu ovako pribavili protivpravnu korist od 960.000 dinara. Kertes je bio optužen da je Kneževićevu podstrekao na krivično delo i da je sebi pribavio imovinsku korist od prodaje kuće.


Ovaj sudski postupak počeo je u martu 2003. godine i jedan je od više od 500 krivičnih postupaka u Srbiji koji traje duže od 10 godina. CINS je u više navrata pisao o ovom slučaju, uključujući i to da je optužnica menjana u više navrata, dok je suđenje na početak vraćano najmanje pet puta. Takođe, Beogradsko Više tužilaštvo odbijalo je da ispravi greške u optužnici duže od godinu dana.


Krivično gonjenje je do sada potpuno zastarelo za petoro ljudi, uključujući i deo optužbi protiv Živke Knežević - u decembru 2017. godine. Njoj će suđenje po ostalim tačkama optužnice biti nastavljeno u februaru 2018, zajedno sa ostalim optuženima, među kojima je i Mira Marković.


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS