AktuelnoSud i tužilaštvo

Suđenje za ubistvo Fedora Frimermana vraćeno na početak

13. apr 2017.
Apelacioni sud u Beogradu doneo je sredinom marta 2017. godine rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje 

Skoro godinu dana nakon što je Viši sud u Beogradu osudio četvoricu napadača na Fedora Frimermana i njegove prijatelje Milana Modrinića i Nemanju Gligorina ispred splava Sound u julu 2013. godine, slučaj se vraća na ponovni postupak.


U aprilu 2016. godine Denis Pavlov osuđen je ukupno na deset godina i šest meseci zatvora, Dušan Davidović na devet godina i dva meseca, Negomir Urošević na osam godina i četiri meseca, a Dejan Mihajlović na dve godine i tri meseca. Na takvu presudu žalili su se viši javni tužilac, ali i optuženi i njihovi branioci.


Apelacioni sud prihvatio je žalbu tužioca u delu koji se tiče prekvalifikacije iz krivičnog dela teško ubistvo sa direktnim umišljajem u krivično delo teška telesna povreda kvalifikovana smrću bez umišljaja.


Takođe, kao osnovanu vide i žalbu tužioca ”da je nejasno kako je prvostepeni sud u konkretnom slučaju zaključio da ne postoji bezobzirno nasilničko ponašanje na strani okrivljenih.”


Sud je u obzir uzeo i ocenu tužioca da se radi o brutalnom napadu, prema licima koja nisu pružala otpor, a ostala su i bez svesti. U prilog brutalnosti ide i to što se događaj odvijao na otvorenom prostoru gde je bilo i prolaznika i ljudi koji su izlazili sa splava, a takvim ponašanjem ugrožavani su spokojstvo građana i teže remećeni javni red i mir.


Osim primedbi tužioca Apelacioni sud uvažio je primedbu optuženih jer se u presudi za nanošenje teških telesnih povreda ne navodi “prelom leve glačice” na potiljačnoj kosti Frimermana.


Do izricanja pravosnažne presude, Pavlovu, Davidoviću i Uroševiću određen je kućni pritvor, dok se Mihajlović nalazi na slobodi od januara 2014. godine.


Optužnica je podignuta u januaru 2014. godine, a suđenje su obeležila stalna odlaganja, izmene iskaza svedoka i promene sudskog veća, zbog čega je postupak nekoliko puta vraćan na početak. Atmosfera u sudnici često je bila napeta, jer su pretresima prisustvovale porodice oštećenih i optuženih.


Tokom suđenja, advokati odbrane su navodili da se krivično delo ne može kvalifikovati kao teško ubistvo jer je Frimerman zadobio više od devet udaraca pa se, po njihovom, ne može jasno utvrditi ko je i kada naneo udarac, kao ni koji je od tih udaraca bio smrtonosan.


Prema izjavama svedoka, u tuči je učestvovalo i do 20 ljudi. Na optuženičkoj klupi našla su se četvorica službenika obezbeđenja firme Max BS Team – Pavlov, Davidović i Urošević koji su tokom suđenja bili u pritvoru, te Mihajlović koji se branio sa slobode.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano