02 April 2019, 07:14

Komentari (0)

POZIV na CINS panel: Kako novinari koriste otvorene podatke

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) vas poziva 6. aprila u EU info centar na razgovor o otvorenim podacima i kako novinari mogu da ih koriste. Panel diskusija će se održati u okviru Nedelje otvorenih podataka, a CINS je ujedno prvi medij u Srbiji koji učestvuje u ovakvom događaju

Piše: CINS

Marija Kujačić, viši savetnik Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, i novinarke CINS-a na panelu će novinarima približiti otvorene podatke - zašto su važni, gde se mogu pronaći, odnosno kako se koriste za pisanje priča. Predstavićemo i uspešne medijske proizvode CINS-a, koji kontinuirano kreira baze podataka na osnovu informacija koje traži od institucija. Predviđeno je i vreme za diskusiju, kada će učesnici moći da postavljaju pitanja i govore o svojim iskustvima.

 

Novinarke CINS-a provešće učesnike i kroz poslednju objavljenu CINS-ovu bazu Postupci protiv funkcionera, uz objašnjenje šta sve mogu naći u bazi i kako da, na osnovu dokumentacije iz baze, pišu priče koje su važne za lokalnu zajednicu. Postupci protiv funkcionera su prvi primer otvorenih podataka koje su novinari učinili dostupnim u obliku open source koda.

 

Panel se održava 6. aprila u EU info centru (Kralja Milana 7, Beograd), od 13 do 15 časova, u okviru druge po redu Nedelje otvorenih podataka. CINS je prvi medij u Srbiji koji učestvuje u ovakvom događaju.


Molimo vas da potvrdite učešće do četvrtka 4. aprila na office@cins.rs, nakon čega ćemo vam poslati i agendu događaja.

 

 


Događaj se održava u okviru Nedelje otvorenih podataka 2019, u sklopu projekta “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti” koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Nedelja otvorenih podataka je deo inicijative „Serbia Digital Week“ #SDW


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS