19 Novembar 2015, 20:48

Komentari (0)

Pokrenut portal za prijavu nasilja nad LGBT osobama

LGBT osobe koje su izložene nasilju i diskriminaciji od danas mogu anonimno da prijave sve vrste napada putem portala www.dasezna.lgbt koji će beležiti slučajeve iz cele Srbije.

CINS

Portal “Da se zna!” pokrenule su Organizacija za lezbejska prava LABRIS i Gayten-LGBT, uz pomoć Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), kako bi na jednom mestu evidentirali slučajeve nasilja koje doživljavaju lezbejke, gejevi, biseksualne i trans osobe (LGBT), zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.


Istraživanje javnog mnenja iz 2015. godine pokazuje da se 72% LGBT populacije susreće sa psihičkim nasiljem, 51% kaže da je izloženo diskriminaciji, a 23% da je pretrpelo fizičko nasilje.


“Cilj ove baze je lakši način da se prijavi nasilje, ali i da se država pozove na odgovornost i da nas zaštiti jer je to njihov posao”, kaže Dragoslava Barzut, predsednica LABRIS-a.


Barzut, koja je i sama bila žrtva fizičkog nasilja krajem septembra, kaže da je nasilje nad LGBT osobama nevidljivo u javnosti, dok ga državne institucije ne prepoznaju i zbog toga se retko sankcioniše.


“U svakom društvu 7 do 10 odsto populacije pripada LGBT-u, što znači da u Srbiji postoji od 450 do 600 hiljada ljudi koji su socijalno nevidljiva kategorija”, rekao je Marko Ivković, regionalni direktor NDI-a.


Prema rečima Ivkovića, strah od otkrivanja seksualne orijentacije i nepoverenje u državne institucije da će im pomoći, glavni su razlog zbog kog LGBT osobe retko prijavljuju nasilje.


Portal će voditi računa o bezbednosti i privatnosti svih osoba koje odluče da prijave nasilje, a LBGT organizacije će davati pomoć svima koji odluče da slučaj pošalju policiji. Sva dokumentacija će se uz saglasnost žrtve objavljivati, kao i informacije o tome dokle se stiglo sa procesuiranjem napadača.


U bazi portala “Da se zna!” trenutno se nalazi deset slučajeva koji su se dogodili od 2011. godine, a među njima je primer diskriminacije koju je počinio matičar, verbalni napad na ulici, kao i fizički napad u gradskom autobusu.


Kristijan Ranđelović, predstavnik organizacije Gayten-LGBT, naveo je slučaj diskriminacije koju je doživela LGBT osoba na Pravnom fakultetu kada je tražila da joj se izda nova diploma u kojoj će biti navedeno novo ime i rekao da ovi slučajevi mogu da motivišu LGBT osobe da prijave diskirminaciju i pronađu način da se protiv nje izbore.


CINS je 2014. godine objavio bazu napada pripadnika privatnog obezbeđenja koja je među obrađenim slučajevima sadrži i primere fizičkih napada na pripadnike LGBT zajednice.


Bazu možete pogledati ovde: STRAH OD OBEZBEĐENJA


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite