AktuelnoŠume

Nedostatak inspektora glavna prepreka u borbi protiv bespravne seče šuma

30. sep 2017.
Foto: Medija centar
Okrugli sto o problemima koje prouzrokuje ilegalna seča šuma ali i mogućim rešenjima za ovaj problem održan je u beogradskom Medija centru

Okrugli sto pod nazivom „Krađa i pustošenje šuma: Problemi i rešenja?”, posvećen zaštiti šuma i problem bespravne seče, održan je u petak u beogradskom Medija centru, uz učešće predstavnika nadležnih institucija, zainteresovanih nevladinih organizacija i medija.


Anđela Milivojević, novinarka CINS-a, predstavila je nalaze istraživanja koje je pokazalo da je krivično delo šumska krađa u poslednjih 10 godina ubedljivo najčešće u odnosu na sva ostala dela protiv životne sredine.


„U ovom periodu je u proseku bilo osuđeno oko 400 ljudi, što govori o tome ili da su ove šumokradice nekakvi povratnici ili da se svake godine pojavi nova grupa ljudi koja se bavi ovim poslom“, navela je Milivojević.


Sagovornici panela saglasni su u oceni da je nedostatak inspektora najveća prepreka u borbi protiv bespravne seče šuma. Prema njihovim rečima, u čuvanju šume je stručnjacima iz nadležnih preduzeća neophodna pomoć kako inspektora – pre svega šumarskih, ali i tržišnih, sanitarnih i ekoloških – tako i saobraćajne policije, koja bi mogla da zaustavlja vozila koja prevoze nelegalno stečeno drvo.


Ipak, kako se i same inspekcijske službe bore sa malim kapacitetima, ova pomoć za sada izostaje.


Drugi problem koji su prisutni konstatovali je to što ova delatnost donosi novac siromašnijim građanima – bilo tako što bespravno seku svoju ili tuđu šumu. Međutim, problem je i sa druge strane: građani koji drvo kupuju bez provere da li je ono sertifikovano, odnosno posečeno u legalnom postupku.


Drugi deo panela bio je posvećen mogućim načinima kako da ovaj problem bude rešen. Kao najznačajnije rešenje istaknuto je pretvaranje u šumsko zemljište i pošumljavanje kako onih prostora kojima gazduju javna preduzeća tako i privatnih parcela. Iako javna preduzeća već preduzimaju aktivnosti u toj oblasti, dajući zainteresovanim vlasnicima besplatne sadnice, neophodan je jači podsticaj države odnosno postavljanje očuvanja šuma kao strateški cilj.


Okruglom stolu su prisustvovali Gordana Jančić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP „Srbijašume“, Slađana Dabić, referent gajenja i zaštite šuma „Vojvodinašume„, Miodrag Perović, član Saveta za prirodne resurse Zelene stranke i Zvezdan Kalmar, Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

O tome koliko je problem bespravne seče šuma veliki govori i podatak da se broj osoba protiv kojih su podnete krivične prijave za 10 godina gotovo udvostručio, od 1.314 u 2007. godini do 2.007 prijavljenih u 2016. godini. Tekst nastao posle CINS-ovog višemesečnog istraživanja ovog problema možete pročitati na ovom linku.

 



CINS-ovo istraživanje je nastalo kao deo šireg projekta koji se bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine, na kome CINS sarađuje sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji, uz podršku Švedske.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano