07 Februar 2011, 17:33

Komentari (0)

„Delta“ upravlja desetinama miliona € of-šor novca iz Belizea

Složena mreža kompanija kojom upravljaju menadžeri „Delte“, i koja izvire iz „Vanity International Corporationa“ u Belizeu, do sada je tiho potrošila najmanje 43 miliona evra na nekretnine u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Produkcija: CINS i OCCRP

Glavni istraživač: Stevan Dojčinović

Istraživački tim: Dragana Pećo, Anđela Milivojević, Vladimir Kostić i Bojana Jovanović

Urednici: John Holland, Branko Čečen

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) otkrili su of-šor kompaniju nepoznatog vlasnika iz Belizea, koja je preko „ćerki firmi“ za nešto više od godinu dana kupila u Srbiji preduzeća sa vrednim nekretninama najmanje 40 miliona evra, kako pokazuju kupoprodajni ugovori. Prema poslovnoj dokumentaciji, u svim kupovinama, ovlašćena lica za stupanje u posed i druge vrste zastupanja bili su menadžeri preduzeća „Delta Real Estate“ Miroslava Miškovića. Sva kupljena preduzeća koja su CINS i OCCRP dokumentovala, odmah su preregistrovana na lokacije u vlasništvu „Delte“, a na ključne pozicije su postavljeni menadžeri preduzeća „Delta holdinga“. U jednom slučaju, zapisnik sa skupštine akcionara jednog “Deltinog” preduzeća pokazuje da je ono čak garantovalo svojom imovinom za bankarsku pozajmicu za preduzeće u vlasništvu “Vanityja”. U BiH, “Delta” i “Vanity” su zajedno osnovale jedno, a u Srbiji kupili drugo preduzeće. “Vanity” je samostalno kupio bar još četiri preduzeća u Srbiji. Kupljena preduzeća imaju nekretnine u Beogradu, Nišu i Novom Pazaru. Još jedna of-šor kompanija, “Right Start Technology Ltd.”, koja je vlasnik akcija u bar šest preduzeća zajedno sa “Deltom”, pozajmila je “Vanityju” 6,3 miliona evra tokom perioda u kojem je “Vanity” kupovao u Srbiji i BiH, svedoči dokumentacija iz Belizea, Registar privrednih društava i Centralni registar za hartije od vrednosti.

Preplitanje poslova “Vanity International Corporation” i “Delte”, međutim, još je složenije.

 

Nastanak „Vanityja“ i prve akvizicije


Svako od nas sa 3.000 dolara viška može da pozove advokatsku kancelariju na Belizeu i oni će mu rado formirati i registrovati of-šor kompaniju sa računom u tamošnjoj banci. Na veb sajtovima kancelarije i agencije, mogu se pročitati informacije o tome kako vaša kompanija Belizeu neće plaćati nikakve poreze, neće izveštavati o završnim računima i niko neće saznati ko je vlasnik ili kako posluje vaše preduzeće, čak ni istražni organi Srbije ili Sjedinjenih Država, zato što Belize nema potpisane sporazume o razmeni tih informacija ni sa jednom zemljom na svetu. Grupa dvadeset najrazvijenijih zemalja sveta označila je Belize za jednu od pet država u kojima se pere najviše prljavog novca na svetu. Prošle godine, britanski „Gardijen“ je pisao da se Belize nalazi pred sankcijama zbog neažurnosti u pokretanju postupka za potpisivanje međunarodnih sporazuma o razmeni informacijama o oporezivom novcu sa drugim zemljama sveta.

Neko je i pozvao advokatsku kancelariju „Argueles & Company“ koja na istoj adresi u Belize Sitiju, New Road 35, ima i agenciju za registraciju preduzeća „Orion“ i – prvog januara 2007. godine, uspešno su, na sopstvenu adresu, registrovali preduzeće „Vanity International Corporation“. Pravi vlasnik je, shodno zakonima Belizea, nepoznat.

Manje od mesec dana kasnije, na drugom kraju planete, u Novom Pazaru, Ćerim Šemsović, jedan od najznačajnijih tamošnjih biznismena, osnovao je preduzeće „Fexiko DOO“ i prebacio na njega svoj tržni centar, koji su veštaci procenili na vrednost od oko 3 miliona evra, spremivši ga tako za prodaju. Ovo je potpuno legalna praksa u Srbiji i preduzeća na ovaj način trguju nekretninama zato što se tako plaća manji porez u odnosu na kupovinu samo nekretnine.

A prodaja je usledila brzo. Tri meseca kasnije, „Fexiko“ je prodat. „Da, ‘Fexiko’ je imao biznis sa ‘Slobodom – Novi Pazar’,” rekao je Čerim Šemsović za CINS u telefonskom razgovoru. ”Ja sam to zajedno sa “Deltom” kupio, pa sam ja njemu onda prodao, ovaj, ‘Delti’… Tako da, eto da kažem da nije to samo “Fexiko” nego i moji udeli u ‘Slobodi’. Fiktivno sam ja kupac, ali realno, pedeset-pedeset sam kupio Slobodu sa Deltom i ja sam moj deo … Komplikovana je to dosta priča.”

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je „Fexiko“ prodat preduzeću „Vanity International Corporation“ sa Belizea, a ne nekom od preduzeća Miroslava Miškovića, registrovanih u Srbiji. Šemsović u razgovoru sa CINS-om nije ni pomenuo „Vanity“. Otkud sad tu „Delta“?

Čim je „Vanity“ kupio „Fexiko“, preduzeće je prebačeno u „Deltinu“ zgradu u Beogradu, a na ključne pozicije su postavljeni menadžeri „Delte“. Za prokuristu je postavljen Nemanja Mićanović, direktor za imovinske i pravne poslove „Delta Real Estatea“.

Novinari CINS-a I OCCRP-a su posetili poslovnu zgradu “Delte” u Beogradu na čijoj adresi je prijavljen “Fexiko”, ali ga nisu pronašli na listi preduzeća u zgradi. Novinari su ostavili na portirnici broj telefona za kontakt i poruku za “Fexiko”. Trideset minuta kasnije, sekretarica “Delta Real Estatea” je pozvala novinare CINS-a rekavši da su prostorije “Fexika” pored njihovih i da “njih često nema”, primila poruku za “Fexiko”. Predstavnici “Fexika” se nikada nisu javili.

Prema podacima Agencije za privredne registre, „Fexiko“, kao ni sve ostale firme koje je kupio „Vanity“ u Srbiji, nema stalno zaposlenih.

Miroslav Mišković nije odgovorio na poruke koje su CINS i OCCRP ostavili za njega u odgovarajućim službama “Delte”. Niko drugi iz „Delte“ nije reagovao.

 

Shoping Spree

 

Tako je počeo nalet kupovine nekretnina kompanije „Vanity International Corporation“ u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Dokumentacija iz Belizea, sa Kipra i Britanskih Devičanskih Ostrva (BDO), iz Srbije i Bosne i Hercegovina pokazuje kako su nakon svake transakcije koju su OCCRP i CINS uspeli da dokumentuju, kupljena preduzeća preregistrovana na adrese objekata u vlasništvu „Delte“, a menadžeri Miškovićevih kompanija bili imenovani na ključne pozicije, bez izuzetka. Neka dokumenta uključuju i deklaracije koje su menadžerima “Delte” davale pravo zastupanja “Venityja” u poslovanju i odlučivanju.

Izvor iz “Delte” svedoči da su dokumenta sastavljale pravne službe preduzeća “Delta holdinga”, koji okuplja Miškovićeve firme registrovane u Srbiji i da su ih njihovi menadžeri rutinski potpisivali. Njegove kolege nikada nisu stvarno radile za of-šor kompanije u čije ime su bili ovlašćeni, rekao je i dodao da menadžeri koji potpišu da postaju zastupnici ili opunomoćenici takvih kompanija, posle samo dobijaju dokumentaciju u vezi sa tim preduzećima na potpis, što i rutinski rade, čak i ne čitajući šta u njima piše.

U jednom od slučajeva za koji su CINS i OCCRP pribavili dokumentaciju, Nemanja Mićanović, regionalni rukovodilac imovinsko-pravnih poslova u “Delta Real Estate” i član upravnog odbora “TPK Deva” (u većinskom vlasništvu “Delte”) je, prema kompanijskoj dokumentaciji i agenciji za privredne registre, imenovan za zastupnika kompanije “Fexiko” 2007. godine. Skupština akcionara “TPK Deve”, 23. juna 2009. godine, odlučuje je da se poslovni prostor u vlasništvu preduzeća upotrebi kao garancija na osnovu koje je “Fexiko” trebalo da dobije bankarsku pozajmicu od 1,4 miliona evra, pokazuje zapisnik sa skupštine akcionara.

Ljiljanu Jevremović Svilanović, još jednu menadžerku “Delta Real Estatea”, koja je bila članica upravnog odbora Miškovićevog tržnog centra “Bazar” u Novom Sadu, “Vanity” je u septembru 2007. ovlastio da zastupa “Gelder”, još jednu akviziciju “Vanityja” u Srbiji.

Petar Rajačić, direktor za regionalni razvoj u “Delta Real Estate” iz Beograda, opunomoćen je da “postupa u ime kompanije Vanity International” u januaru 2009, prema kompanijskim dokumentima zavedenim u Belize Sitiju. Rajačić je bio i direktor i zastupnik “Geldera d.o.o.” u 2008. godini.

“Fexiko” je registrovan na zgradu u vlasništvu “Delte”, a “Gelder” na adresama samog “Delta Holdinga”. Dokumentacija pokazuje da su za svako zavođenje dokumentacije i sve transakcije nekretnina svih navedenih kompanija u vezi sa “Vanityjem”, korišćene adrese u Beogradu u vlasništvu “Delte”.


Klikni za nastavak priče

Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS