31 Decembar 2013, 14:31

Komentari (0)

Slučaj jedne šalterske službenice

 

Piše: Vladimir Kostić

Ilustracija iz knjige Nacionalni park Srbija Dragoljuba Ljubičića Mićka

Ilustracija iz knjige Nacionalni park Srbija Dragoljuba Ljubičića Mićka

Odem na autobusku stanicu da produžim peronsku kartu i nisam još ni stigao do šaltera, kad službenica već zamače sa cigaretom i upaljačem u rukama. Priđem ja da pogledam radno vreme. Možda grešim dušu, možda je pauza. Nije. Jedanaest je sati a piše da je pauza od pola devet do devet. Dobro, mislim se, nije da žurim ali mi se ne čeka baš da ona ispuši, da izvinete na izrazu.

 

Prošaram malo pogledom i spazim nadležnu. Nije još izašla, priča telefonom. I priča. I priča. Pogledavam s vremena na vreme, onako tugaljivo, reko sažaliće se. Ma jok. Konačno nakon nekoliko minuta, završi ona i krene ka izlazu. Kad, telepatija, šta li je, okrene se i spazi me. Naš dijalog pogledom je tekao ovako nekako:


Ona: Šta 'oćeš?

 

Ja: Ako biste mogli, ja bih Vam bio zahvalan.

 

Ona: Jeeee nemož' čovek ni cigaru jednu.

 

Produži mi peronsku, ja platih i tako se rastasmo.

 

A tačno znam kako je sve počelo. Verovatno je sedela neko vreme, niko nije dolazio. Popila je već tri kafe od jutros, novine je pročitala, ukrštene reči rešila. Tačnije ostalo joj je još samo reditelj sa slike. Ne zna, nije Radoš Bajić. Dakle, postalo joj je dosadno. Sigurno je rekla sebi: “Pa Nova godina je sutra, svi su već na odmoru, neće niko ni doći. A i ako dođe, može malo da sačeka. Imam i ja dušu.“

 

Ima dušu, ne sporim. Kao i dobar deo od onih 700 hiljada u raznim javnim preduzećima i državnim službama koji razmišljaju na sličan način. Kukaju i proklinju sudbinu što im je zabranjeno da spajaju praznike. Nakon što su godinama jedni drugima podmetali nogu, konačno su se ujedinili. Proradio je buntovnik u njima. Neće dozvoliti takvo kršenje njihovih (ne)radnih prava. A i što im nisu ranije javili a ne ovako kada su već sve isplanirali. Ima da spajaju ako im se spaja. Kakva je to Nova godina ako se ne spoji sa Božićem. A Božić sa Srpskom novom. Pa ova sa Svetim Savom školskom slavom.

 

No, država ne odustaje. Spremna je na borbu sa neposlušnima, najavljuje u svim medijima. Jedan je zbog sličnih već lomio brave. Nema šta, biće teže od pregovora sa Kosovom i dobijanja datuma za pregovore sa Evropskom unijom zajedno. Ko preživi, pričaće.

 

A šta ćemo mi ostali za to vreme?


Ma mi možemo malo da sačekamo. Ionako nigde ne žurimo.

 

Hladno pivo: Čekaonica

Hladno pivo: ČekaonicaHladno pivo: Čekaonica

Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite