07 Januar 2014, 13:07

Komentari (2)

Lekcije iz debate

Vest glasi: Helena Ivanov, studentkinja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu proglašena je za najboljeg govornika na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu

Piše: Vladimir Kostić

Helena Ivanov, najbolja govornica Svetskog univerzitetskog debatnog prevenstva u kategoriji engleski kao strani jezik © Henrik Maedler // Chennai WUDC 2014

Helena Ivanov, najbolja govornica Svetskog univerzitetskog debatnog prevenstva u kategoriji engleski kao strani jezik © Henrik Maedler // Chennai WUDC 2014

Ovo su preneli skoro svi mediji, uz većinu pozitivnih komentara. A kako i ne bi. Pobediti u konkurenciji od preko 700 studenata iz celog sveta u disciplini koja kod nas nije toliko cenjena je veliki uspeh. Zamislite, devojka je uspela da uz pomoć argumenata ubedi nekoga u ispravnost svojih stavova. Pa to je totalno drugačije od svega što nas je učila politička i druga “elita” poslednjih dvadesetak godina. Helena nikoga nije polivala vodom, šutirala i psovala. Nije varala, nije lagala, nije obmanjivala. Možda joj zbog toga skoro nijedan političar nije čestitao na uspehu. Ili jednostavno u tome nisu videli interes. Da jesu, verovatno bi je koliko već na aerodromu odlikovali uz zvuke Miljacke.

No, manimo se sada toga. Kao što rekoh, većina komentara je bila pozitivna. Obratite pažnju. Većina ne znači svi. Ima onih koji su i u praksi pokazali kako to izgleda kada svako dobije pristup računaru i internetu. Ovo su neki od njihovih komentara:

Komentar pećinskog čoveka: Žena je po prirodi ona koja mnogo priča, torokuša, alapača, tračara. Jadan njen muž sa njom. Ako se uopšte i uda.

Pre dve godine, takođe na Svetskom prvenstvu, nagradu najboljeg govornika je osvojio Helenin kolega. Muškarac, dakle. A prošle godine na Evropskom prvenstvu najbolji govornik je bio još jedan Helenin kolega. Znači opet muškarac, obojica studenti iz Beograda. Helena je na ovom prvenstvu učestvovala u paru sa…muškarcem. Statistički gledano, svetska debatna prvenstva su više puta osvajali muškarci nego žene.
Zaključak: Muškarci su ti koji mnogo pričaju, torokuše su, alapače i tračare. Jadne njihove žene. Ako se uopšte i ožene. (Ili ovo jednostavno nema nikakve veze sa polom)

Komentar alfa mužjaka: Kakva je sa oralom?

Oratorika je govorništvo, besedništvo, govornička ili besednička veština. Samim tim, orator je govornik ili besednik. Hoće nekad čovek da se zbuni. Zato bi valjalo pored sebe imati Vujaklijin leksikon stranih reči i izraza. Čisto da se ne greši. Ako je komentator pak imao neke seksualne aluzije, Vujaklija mu neće pomoći. Postoji život i van pornića.

Komentar šefa kuhinje: A kakva je u kuhinji?

Do sada još nije dokazano da je za sticanje govorničkih veština neophodno poznavanje kulinarskih. Čak ima ona jedna koja kaže: kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori. Dakle muškarcima je bitno da ona žena koja kuva, manje ili skoro uopšte ne govori. Jer tako ih je mama učila.

I za kraj, jedan komentar koji sve prethodne dobro sumira. Kaže da je sve to lepo ali i totalno nebitno za nas.

A zapravo je jako važno. Mladi i uspešni ljudi odlaze iz Srbije baš zbog toga što u nekom trenutku postanu nebitni za nas. Svaki njihov uspeh se omalovažava jer oni koji to rade ne podnose činjenicu da sami ne mogu ništa da promene. Ne znaju ili ne smeju. Ako je tako, bilo bi lepo da bar ne smetaju. I da puste druge da govore. One koji znaju i smeju.


Komentari (2)
Napiši komentar
Milan Rankovic
07 Januar 2014, 14:07
Radoje pogledaj mrtvo more!
Ildi ivanji
10 Januar 2014, 18:10
Vec san rekla : RADUJEM SE, ZA NJU, ZA SEBE, ZA NAS!!!


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite