AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Profesionalna etika – (ultra) kratki vodič

01. apr 2009.
Šta je sve dovoljno da se ono što je Vaš najveći kapital u novinarstvu – Vaše ime – poveže s nečim što je u novinarstvu nedopustivo?

Postoji li Deset zapovesti u novinarstvu?
Na žalost, ne postoji. Zakoni kojima se reguliše rad novinara i medija u Srbiji se u najvećem broju slučajeva ne poštuju. S druge strane, etički kodeksi uglavnom su nepoznati novinarima, a neki od njih čak otvoreno tvrde da su etički kodeksi „prevaziđena stvar“.

Što bih onda ja poštovao/poštovala bilo kakva pravila?
Zbog toga što je moć medija mnogo veća nego što obično mislimo i što svaki naš pogrešan ili ispravan potez direktno utiče na život poznatih ili nepoznatih ljudi.

Zašto bih poštovao/poštovala pravila kada ih moje kolege u tabloidima ne poštuju?
Zbog toga što loš primer ni u „običnom“ životu ne bi trebalo da nam bude smernica.
Činjenica da je neko obavio veliku nuždu/pljunuo/skinuo se go nasred ulice, ne znači da to možemo da činimo i mi koji smo to (slučajno) videli.


Šta su zapravo etički kodeksi?
Etički kodeksi su zbirke pravila koja bi trebalo da poštuju novinari i novinarke u svom radu. Postoje nacionalni kodeksi (koji se odnose na medije u jednoj državi), ali i pojedinačni kodeksi određenih medija ili novinarskih udruženja.
Najprecizniji i najobimniji jesu kodeksi pojedinačnih medija koje zaposleni u toj medijskoj kući potpisuju svake godine. Njihovo kršenje, u težim slučajevima, može da podrazumeva automatski otkaz.
Najopštiji, ali istovremeno i univerzalno važeći, jeste etički kodeks Međunarodne federacije novinara koji su obavezni da poštuju SVI novinari i novinarke na planeti.

Čime se bave etički kodeksi?
Etički kodeksi bave se pravilnim načinom izveštavanja o određenim grupacijama ljudi, pravilnim ponašanjem novinara u određenim situacijama, kao i načinom prevazilaženja svakodnevnih problema s kojima se sreću novinari i novinarke.

Ukoliko prekršim domaći etički kodeks novinara, šta će mi se dogoditi?
Najgora kazna koja je predviđena u Srbiji jeste isključenje iz novinarskog udruženja. Na nekim drugim mestima u svetu, situacija nije takva, a velike su šanse da će i u Srbiji kazne za prekršioce biti veće.
Ipak, onaj ko je svestan moći medija, svestan je i kolika je „težina“ svake reči koja se u njima objavi i posledica svake novinarske greške.

Ukoliko prekršim etički kodeks, ko će za to zapravo znati?
Pre svega, to će na svojoj koži osetiti oni o kojima se izveštavalo protivno etičkom kodeksu. Pored njih, za to će znati urednici, druge kolege, kao i čitaoci/gledaoci/slušaoci. Indirektno, zahvaljujući internetu, za to može da sazna svako ko ukuca Vaše ime na nekom od web pretraživača.


Sve to sasvim je dovoljno da se ono što je Vaš najveći kapital u novinarstvu – Vaše ime – poveže s nečim što je u novinarstvu nedopustivo.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend