Baze podatakaFunkcioneri

Postupci protiv funkcionera

07. dec 2018.
, , ,
„Postupci protiv funkcionera” je jedinstvena baza podataka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) koja daje građanima mogućnost da se na jednom mestu informišu o postupcima koje je državna Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera u periodu od 2010. do novembra 2018. godine.

Baza „Postupci protiv funkcionera” sadrži informacije o skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera koji nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa.

Među više od 1.700 funkcionera u bazi su se našli narodni poslanici, ministri, državni sekretari, ambasadori, gradonačelnici, lokalni odbornici, direktori javnih preduzeća, dekani i drugi.

Prikupljanje i obrada informacija trajala je šest meseci, za šta su korišćeni sledeći izvori: Agencija za borbu protiv korupcije, tužilaštva i sudovi na teritoriji Srbije, lokalne samouprave, javna preduzeća i druge institucije.

Bazu možete pretražiti OVDE.

Baza se koristi jednostavnom pretragom prema imenu i prezimenu funkcionera, funkciji koju je obavljao/la u trenutku navodnog kršenja zakona, organu odnosno radnom mestu i njegovoj lokaciji, kao i prema vrsti postupka koji je pokrenut.

Zbog povreda Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneri su kažnjavani merama upozorenja, preporukama za razrešenje, merama javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. Zbog težih prekršaja, Agencija je pokretala krivične i prekršajne postupke.

Do objavljivanja baze CINS nije dobio sve podatke o ishodima pokrenutih postupaka pa će informacije koje nedostaju, uključujući kopije dokumenata, naknadno biti unete.

  • Mera upozorenja – najblaža mera koju Agencija može izreći funkcioneru. Funkcioner ima pravo da se na nju izjasni, a ukoliko to ne uradi u propisanom roku, Agencija protiv njega može podneti:
  • Preporuku za razrešenje – inicijativa za razrešenje funkcionera organu koji ga je postavio na funkciju.
  • Odluku o povredi Zakona (Meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona) – javno se objavljuje na sajtu Agencije i u Službenom glasniku Republike Srbije. U ovoj odluci je opisan način na koji je zakon prekršen.

Za težu povredu Zakona Agencija podnosi:

  • Prekršajnu prijavu – traži da se funkcioner kazni novčanom kaznom u iznosu od 10.000 – 2.000.000 dinara
  • Krivičnu prijavu – podnosi za najteže slučajeve neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini. Ukoliko sud osudi funkcionera kaznom zatvora, funkcioneru će biti zabranjeno da se bavi javnom funkcijom narednih 10 godina.

CINS je prvi put objavio bazu postupaka protiv funkcionera 2016. godine, a ovaj projekat je nastavak rada na prikupljanju i ažuriranju podataka, uz nove opcije pretrage i informativne grafike.

Ova baza podataka finansirana je grantom američkog Stejt departmenta. Mišljenja, nalazi i zaključci navedeni ovde pripadaju autorima i ne oslikavaju nužno stavove Stejt departmenta.

Kod koji smo koristili prilikom kreiranja baze je open source i možete ga pronaći na sledećoj adresi: GitHub/CINS

 

Autori:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend