Baze podatakaNovac iz budžeta

Kupovina nagrada u Srbiji i BiH

10. okt 2014.
Istraživanje CINS-a i OCCRP-a otkriva kako se troši novac poreskih obveznika na Balkanu da bi javne institucije „osvojile“ beznačajne međunarodne nagrade

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) su otkrili da pomama za nagradama vlada regionom od 2000. godine. Od tada je podeljeno na stotine “priznanja”. Pa ipak, CINS/OCCRP nisu uspeli da nađu nikakav dokaz da se radilo o nadmetanju, da se do pobednika došlo ocenjivanjem ili da su poznati kriterijumi po kojima se oni biraju. 

Obrazac je sličan – ko plati dovoljno novca ima i pravo na nagradu. Mnogi dobitnici dolaze iz javnog sektora, što znači da se novac za nagrade odliva iz budžeta, odnosno iz džepova poreskih obveznika. 

A nagrade nisu jeftine.

Oko 50 javnih ustanova iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) je dobilo neku od nagrada. Pojedine su potrošile novac na veći broj nagrada – po cenama od 2.000 evra do više od 7.000 evra po nagradi. 

Nagrade za „kvalitet“ i „prestiž“ dodeljene su i kompanijama sa Balkana koje su kasnije bankrotirale ili su se našle pod lupom istražnih organa.

Bazu možete pretražiti OVDE.

Autori:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend