AktuelnoSrbija

Suđenje Miškoviću: Teške optužbe na račun DS

05. jun 2014.
CINS
Dejan Jevtić, jedan od optuženih u procesu protiv Miroslava Miškovića, tvrdi da mu je Ivica Kojić, danas desna ruka Aleksandra Vučića, tada rekao: Žuti vam rade o glavi, hoće da vas ubiju

Dejan Jevtić, bivši predsednik skupštine akcionara Preduzeća za puteve Niš, a ujedno i jedan od optuženih u procesu protiv Miroslava Miškovića, izlažući danas odbranu rekao je da je u Nibensu bio advokat, punomoćnik akcionara, predsedavajući skupštine akcionara i prokurista, odnosno zastupnik, Nibens korporcije i istakao da je postupao isključivo u skladu sa ovlašćenjima i po zakonu. 

 

− Navedene radnje bile su moje svakodnevne obaveze. U njima nema ničeg nezakonitog, a po mom saznanju, ni u radnjama drugih optuženih. Kako je tužilja i sama rekla − u svim ovim radnjama, kada se pojedinačno sagledaju nema ničeg nezakonitog, ali kada se posmatraju zajedno ima. Ja nisam učestvovao u svim radnjama i stoga nisam možda ni mogao da sagledam sve − rekao je Jevtić.


Jevtić je negirao da je pomogao Milu Đuraškoviću da počini bilo kakvo krivično delo, kao i to da je, po njegovom nalogu, uticao na izvesnog Zorana Kaitovića da kupi 37 akcija PZP Niš i lažno im poveća cenu, ali je dodao:


− Moram da kažem da sam uvek − kao advokat, prokurista, punomoćnik − postupao po nalozima svojih klijenata. Funkcija predsedavajućeg skupštine akcionara je proceduralna, jer je moć odlučivanja u rukama akcionara. Ja sam potpisao odluku koju su doneli svi akcionari ili njihovi zastupnici.


Za propast putarskih preduzeća kaže Jevtić, krive su banke, pre svega Unicredit banka, koja je kredit nezakonito proglasila dospelim, a zatim naplatila dug od svih preduzeća.


− Kako bi naplatila kredit od 25 miliona evra, ona je blokirala ceo sistem od 200 miliona. Ona je smela da traži naplatu samo od osnovnog dužnika, a ne od čitavog sistema. Solidarni dužnici, povezana preduzeća, bile su likvidne firme.


Da podsetimo, kredit Unicredit banke u iznosu od 25 miliona evra 2008. dat je Nibens korporaciji, posebnom pravnom licu koje je Đurašković osnovao i na njega preneo svoje akcije Nibensa. Za otplatu garantovala su sva preduzeća u grupi. Kako je rekao Milo Đurašković u svojoj odbrani, nastupila je svetska ekonomska kriza, dug JP Putevi Srbije se gomilao i preduzeća nisu bila u stanju da otplate pozajmicu, pa su otišla u stečaj, a protiv vlasnika i saradnika podignuta je optužnica.


− Da nije došlo do našeg hapšenja, Nibens bi danas bio živ sistem. Bio je kičma putne privrede, a srušen je zbog nečijih ličnih ciljeva. Preduzeća koja su državi debelo plaćena, podržavljena su. Mislio sam da je to bio cilj, da država uzme novac i političke poene. Kasnije sam shvatio da su u pitanju bili poslovi Nibensa – rekao je Jevtić.


Nadovezujući se na razloge zbog kojih je propao Nibens, Jevtić je izneo i optužbe na račun bivšeg režima i tada vodeće Demokratske stranke.


Ivica Kojić (tada u Ministarstvu privrede, desna ruka Mlađana Dinkića, danas jedan od najbližih saradnika Aleksandra Vučića prim.aut.) mi je pre hapšenja rekao da postoje politički pritisci da se Nibens izbaci iz posla sa Koridorom 10  i da Demokratska stranka favorizuje neke svoje ljude. „Žuti vam rade o glavi, hoće da vas ubiju.“, rekao mi je. Nemam razloga da sumnjam u njegove tvrdnje, jer se radi o kredibilnoj osobi, a o kojim je čelnicima Demokratske stranke reč, to je na državnim organima da utvrde – rekao je Jevtić.

 

Suđenje se nastavlja 20. juna.

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano