AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šarićev kum o Marku Miškoviću i pranju para

16. maj 2014.
CINS/S. Dojčinović
Nebojša Jestrović pred Specijalnim sudom negirao da je njegova firma učestvovala u pranju para za Darka Šarića, tvrdeći da je novac stigao iz legalnih fondova stranih banaka

Tužilaštvo je u nastavku suđenja grupi Darka Šarića kao dokaze predstavilo bankarska dokumenta firme Municipium S u vlasništvu Šarićevog kuma Nebojše Jestrovića. Papiri koji pokazuju prenos novca sa ofšor kompanija na račun Municipijuma dokazuju, kako tvrdi zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša ivanić, da je novac stečen švercom kokaina na ovaj način upumpavan u legalne tokove.

Izvodi o stanju na računu, devizni nalozi, obrazloženja za uzete kredite, planovi isplate, izveštaji iz bankama o deponovanim sredstvima, ugovori sa stranim firmama o velikim novčanim pozajmicama potvrđuju navode optužnica, stav je Tužilaštva.

Šarićevi pravni i ekonomski saradnici osmislili su za potrebe „pranja“ novca takozvani ugovor o subordiniranom kreditu koji je „modifikovao ugovor o subordiniranom zajmu predviđajući da se pozajmljeni iznos konvertuje u osnivački ulog u slučaju nevraćanja, i dajući zajmodavcu od početka realizacije ugovora sva upravljačka prava nad zajmoprimcem“, kako piše u optužnici. To u prevodu znači da je Nebojša Jestrović, onog trenutka kada je Municipium S primio novac od delaverske kompanije Financial Angels, formalno prestao da bude većinski vlasnik i donosilac odluka.

Na jednom od papira konkretno je navedeno u koju svrhu je pozajmljen novac od delaverske firme Financial Angels:

 

„Namena uzimanja kredita je za plaćanje radnih obaveza iz delatnosti firme odnosno za kupovinu akcija THU Palić, renoviranje hotela Patria u Subotici i kupovinu akcija hotela Splendid u Beogradu“.

− Važno je da kažem da je Municipium S bio dvočlano društvo u kom sam ja bio manjinski vlasnik sa 0,5 odsto vlasništva, a firma Finansijski anđeli registrovana u američkoj državi Delaver većinski sa 99,5 odsto. Sav dinarski prihod na računu Municipium S-a potiče od prodaje valute koja je došla sa računa američke firme po osnovu ugovora o subordiniranom kreditu za koji Tužilaštvo misli da je nešto strašno, a nije. Svi su prihodi došli preko Reiffeisen banke iz Beča, dolarski iznosi stigli su iz Reiffeisen Klagenfurt, a iznosi u evrima sa Kipra, koji ja obožavam, i sa Britanskih Devičanskih ostrva. Zašto pominjem Kipar? Bila je kod istražnog sudije zanimljiva situacija kad je Darko Šarić davao izjavu, moji advokati su rekli da sam ja pominjao Marka i Tatjanu i Great Investements, sudija je rekao da se on toga ne seća. Tužilac je bio korektan i potvrdio da sam ih ja ranije spominjao. Ja se uopšte nisam udubljivao u to ko je Great Investements i firma sa Devičanskih ostrva. Odakle njima te pare na Kipru i na Devičanskim ostrvima to nek policija utvrdi – naveo je Nebojša Jestrović komentarišući ova dokumenta i dodao da je njegova firma poslovala u skladu sa zakonom.

 

Jestrović o Pastoru

Osim Municipiuma S, Jestrović je govorio i o firmi koju je privatizovao – Forum plasman – i tom prilikom povezao vojvođanski list Magyar Szo sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

− Za tu firmu plaćeno je 230 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti Agenciji za privatizaciju. Pričao sam u januaru na pretresu ovde i ko je vlasnik i ko se pojavljivao kao vlasnik, ko je stvarni, a ko je formalni. Ko je sad tu vlasnik ovog Magyar Szo-a sa kojim smo se mi sporili u vezi sa 15 kioska i prava na zakup. Tu se kao kao vlasnik pojavio Janoš Laslo, a onda se kao krajnji vlasnik pojavi Ištvan Pastor.

Zamenik tužioca Saša Ivanić obrazložio je zašto smatra da ovi dokazi potkrepljuju optužnicu.

− Ovde smo videli i primer ugovora o subordiniranom zajmu koji je poslužio kao paravan za upliv prljavog novca u platni sistem Republike Srbije. Samo na prvom od ovih ugovora stoji potpis Dijane Cvetković, kao osnivača tog stranog pravnog lica, a na svim ostalim samo inicijali firme FA i HBS. Videćete da se zapravo ne radi o zajmu, već je suština da Finansijski anđeli postaju vlasnici Municipium S-a kako bi uneli prljav novac. Daleko od toga da nekoga nije interesovalo šta je Jestrović rekao, ali u kakvoj su vezi sa ovim predmetom ta Tatjana, taj Marko i firme koje je spominjao? – rekao je Ivanić.

(Kako je navedeno u osnivačkom aktu Finansijskih anđela, kompanija koja je u Delaveru registrovala ovu firmu zove se Harvard Business Services)

Replicirajući Ivaniću, Šarićev kum precizirao je o kome je reč: Nadam se da Vi sudija, imate bolju memoriju od tužioca i da znate da sam ja pominjao Marka i Tatjanu…


Sudija Petrović: Sada ih zaboravite.


Jestrović: Dobro, ali ja sam pominjao Marka Miškovića i Tatjanu Jeronomides.

Podsećamo, tokom izlaganja odbrane, novembra 2012. godine, Jestrović je rekao da je firma Financial Angels radila konsalting usluge za preduzeće Great Investements iza kog, navodno, stoji Marko Mišković.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. jun.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano