AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Šarić: Što je tužilac htio s ovim mojim razgovorima?

31. jul 2014.
Komentarišući prisluškivane razgovore, Darko Šarić kaže kako se dokazi koje je izveo tužilac temelje samo na pretpostavkama

„Nije nađena droga, tužilac kaže da je na Atlantiku. Ostaje samo da se šalim sa tužiocem da su to možda oteli Pirati sa Kariba sa Džonijem Depom“, rekao je Darko Šarić danas na suđenju komentarišući prisluškivane razgovore koje je tužilaštvo predstavilo kao dokaze za pranje novca i dodao da ne zna šta je tužilac „htio sa ovim mojim razgovorima“.

 

Šarić je, komentarišući audio zapis razgovora između svog rođaka Željka Vujanovića i svedoka saradnika Draška Vukovića od 24.10. 2008. godine, u kojem Vujanović kaže da nije obavestio “svog burazera” o saznanjima da argentinska policija već neko vreme prati i prisluškuje članove grupe, rekao da su navodi tužilaštva zapravo nagađanja.


„Pošto nisam Zoki, onda sam, kako kaže Joksović drug, a sad sam i brat. Za tužioca sam ja sve. I brat i drug. Imamo samo pretpostavku od Draška Vukovića da je Željko Vujanović mislio na mene. Činjenica je da je Željko meni brat, ali ne kako tužilac misli“, rekao je Šarić.


Komentarišući razgovore koje je imao sa Draganom Dudićem Fricom, a koji su deo dokaza, Šarić je rekao da nikada nije krio da je Dudić bio njegov prijatelj.


„Imali smo poslove zajedno, ali ne ove koje tužilac misli“, rekao je Šarić.


Šarić je pomenuo i sastanak koji je sa Dudićem imao zamenik tužioca Saša Ivanić na Zlatiboru i dodao da zna zašto ga nije uhapsio, ali da to neće reći sada.


Osvrnuo se i na navode optužnice iz oktobra 2012. godine, prema kojoj je grupa na čijem se čelu nalazio uspešno prošvercovala 1,8 tona kokaina sakrivenog u soji. Kako piše u optužnici, brod Verti kojim je prevezena droga u Evropu, pretresla je grčka policija.


„Jeste zbog droge jer koliko sam ja obavešten, neko je anonimno dojavio da na njemu ima droge. 100 policajaca u Grčkoj ga pretreslo i nisu ništa našli. Ali imamo časnu pionirsku poštenjačine Draška“, rekao je Šarić, aludirajući na svedoka saradnika Draška Vukovića, na osnovu čijeg svedočenja je tužilaštvo i podiglo pomenutu optužnicu.

 

Odbrana traži veštačenje audio zapisa

Marko Tešić, branilac okrivljenog Petra Obradovića, osim prigovora da su prisluškivani razgovori pribavljeni na nezakonit način, rekao je i da sumnja u autentičnost zapisa koji se odnose na Obradovića.
„Postoji sumnja da je došlo do nasnimavanja, odnosno ukrajanja razgovora jer se u pojedinim delovima audio zapisa ubacuju delovi koji su van konteksta i nelogični za tok razgovora“, rekao je Tešić i predložio da se izvrši veštačenje autentičnosti audio zapisa.

Osim Darka Šarića, komentare na audio zapise snimljene tokom jula, oktobra, novembra i decembra 2008. godine, kao i u januaru, martu, aprilu i septembru 2009. godine, dali su i pojedini advokati okrivljenih.


Dejan Lazarević, Šarićev branilac rekao je da “tužilaštvo rasteže lastiš i ne može ni jedan razgovor da poveže sa navodima optužnice”.

 

Lazarević se osvrnuo i na transkripte audio zapisa u kojima su nadimci “zemo” i “brat” pisani velikim slovima i pitao zašto tužilac pod rečju “brat” podrazumeva Darka Šarića, s obzirom da se za bliske osobe koristi ovaj nadimak.


„Dakle ko je, kako i zašto pogrešno usmeravao tužilaštvo“, upitao je advokat Darka Šarića, podsećajući da je transkripte i beleške potpisao Rodoljub Milović, tada načelnik Uprave kriminalističke policije.


Veselin Milutinović, advokat optuženog Rodoljuba Radulovića, istakao je da prisluškivani razgovori nisu zakonit dokaz, jer nisu predloženi na vreme.


Prema navodima optužnice Radulović je imao bitnu ulogu u organizovanju šverca kokaina tako što je u dogovoru sa Darkom Šarićem i Draganom Dudićem organizovao brodove da dođu u Argentinu i preko svoje firme Man Mare ugovarao poslove kao kamuflažu za prevoz kokaina.


“Radulović se pojavljuje kao suvlasnik brodova koji imaju svoj subjektivitet i možda se ruta u nekim mestima poklapa sa navodima tužilaštva, ali to nema veze sa švercom kokaina”, rekao je Milutinović.


Komentarišući prisluškivane razgovore njegovog klijenta, Milutinović je ukazao da ne postoji nijedan razgovor koji bi mogao da pokaže da je Radulović “izvršilac radova”.


“U razgovorima nema Šarić Darka. Time, nema ni teze koja se dokazuje, da je organizovao prevoz robe i ostalo”, rekao je Milutinović.


Milutinović je pojasnio i termine “dupljak” i “duplo dno” kojima tužilaštvo u optužnici opisuje skriveni prostor na brodu za skladištenje kokaina.


“Dupljak se upotrebljava za lice koje je prevarant – jedno govori, drugo radi. Od vremena Titanika, obavezno je da svi brodovi koji plove morima imaju duplo dno. Praviti bunker znači obezbediti gorivo i druge potrepštine za brod, a nikako nešto skriveno”, objasnio je Milutinović.


Suđenje se nastavlja sutra.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano