AktuelnoDoktorati

Naučna analiza doktorata izazov za državu

05. jun 2014.
MegatrendNebojša Stefanović
Tekst trojice naučnika, koji otkriva kako je ministar unutrašnjih poslova plagirao svoj doktorat, odjeknuo je kao medijska bomba, dok reakcije na njega razotkrivaju mnogo više o stanju naše države nego što su autori ove analize mogli da sanjaju 

Tekst trojice naučnika iz Srbije koji rade u Velikoj Britaniji, u kome tvrde da doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, odbranjen prošle godine na Megatrend univerzitetu, obiluje plagijatima, izazvao je prethodnih dana burne reakcije državnog vrha, medija i društvenih mreža.


Izjašnjava se čak i predsednik vlade, njime se bave i javni servis i nacionalne televizijske mreže, Politika ovu temu dva dana zaredom objavljuje kao glavnu najavu na naslovnoj strani. Skandal izlazi iz okvira zemlje, o njemu piše i britanski BBC i agencija Rojters.

 

Uzdržano, bar u prvih nekoliko dana, reaguje jedino akademska zajednica, koje se ova tema najviše tiče: sem retkih pojedinaca, fakulteti i profesori se ne izjašnjavaju.


Napad na Peščanik

 

Sve je počelo u nedelju, kada je profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević u emisiji Utisak nedelje na Televiziji B92, pomenuo tekst Kako do doktorata? Lako! Slučaj ministra Stefanovića, objavljen istog dana na sajtu Peščanika. Odmah posle toga sajt je postao nedostupan zbog hakerskog napada, od koga se do danas (sreda) nije oporavio.


Iste večeri urednica ovog portala Svetlana Lukić rekla da je sajt oboren upravo zbog tog teksta, čiji su autori dr Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesori Univerziteta Istočni London i Slobodan Tomić, doktorant Londonske škole ekonomije. Saradnica u istraživanju trojice naučnika bila je Anđela Milivojević, novinarka CINS-a.


Da je sajt hakovan potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić, koji je rekao i da zna ko je za to odgovoran, ali zbog istrage nije želeo da kaže o kome se radi osim toga što zna da su napadi stigli sa dve privatne adrese. Povodom teksta koji tvrdi da je doktorski rad jednog od njegovih najbližih saradnika obiluje plagijatima, Vučić je izjavio:

 

„Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo. Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi o plagijatu ili ne“.


Trojica naučnika u zajedničkoj izjavi tim povodom kažu da im je nejasno šta je to u njihovom tekstu „glupo“ i da jedini argument koji predsednik vlade iznosi jeste da je on završio Pravni fakultet sa najvišim ocenama. Napominju da je jedan od autora teksta, Uglješa Grušić, završio isti fakultet sa prosekom 9,9, kao i da je bio asistent na Pravnom fakultetu pre nego što je otišao u London na doktorske studije.


Autori analize doktorata ministra Stefanovića ističu da su ga više puta pažljivo iščitali i detaljno, stranu po stranu, analizirali, te da su zaključili kako „obiluje plagijatima i ostalim nepravinostima“.

 

Istovremeno, kažu da je upravo burna reakcija javnosti posle hakovanja sajta gurnula doktorat ministra Stefanovića u centar medijske pažnje.


“Cenzura bilo koje vrste je nedopustiva i zabrinjavajuća. Obaranje sajta Peščanik i ostali navodi o cenzurisanju našeg teksta zapravo su doprineli njegovoj popularnosti i još većoj čitanosti”, kažu autori u zajedničkoj pisanoj izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

 

Sumnjive diplome

 

Kako se brani doktorat u Velikoj Britaniji

– Ako posmatramo sam završni čin odbrane disertacije – članovi komisija za odbranu doktorata na univerzitetima sa kojih mi dolazimo često vrate rad kandidatu na doradu ako imaju sugestije oko poboljšanja bilo kod njegovog dela. Vrlo je retko da komisija branjeni rad odobri bez ikakvih sugestija za njegove izmene, prenose svoje iskustvo u odbrani disertacija u Velikoj Britaniji autori teksta.


– To je i logično – ispitivači doktorskih radova su stručnjaci iz šire oblasti pod koju rad potpada; njihov posao je ne samo da utvrde da su svi neophodni kriterijumi ispoštovani, već i da kandidatu daju njihovo mišljenje kako rad može da se poboljša, kažu Tomić, Grušić i Radeljić u zajedničkoj izjavi za CINS.

 

Oni tvrde da je komisija za odbranu doktorata ministra Stefanovića u ovom pogledu zakazala, dok se članovi komisija na univerzitetima na kojima oni sada rade ponašaju odgovorno, jer znaju da će njihov ugled i karijera biti ugroženi ako odobre sumnjiv rad.


– U komisijama ne vlada pravilo nezameranja predsedniku komisije. Naprotiv – svaki član iznosi sve sugestije koje ima, a sve sa ciljem da se doprinese da branjeni rad bude što boljeg kvaliteta. Na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka i Goldsmiths koledžu Univerziteta u Londonu, našim matičnim univerzitetima, pravilo je da sve odbranjene doktorske disertacije postaju javno dostupne u elektronskoj formi, osim ukoliko sam kandidat izričito ne zatraži da se rad ne objavljuje na taj način (npr. mnogi doktorati su objavljeni u formi knjige i izdavači često traže da se skine prethodna elektronska verzija). Ukoliko se pojavi sumnja u plagijat ili neispunjavanje minimalnih kriterijuma, svako može da reaguje i zatraži preduzimanje odgovarajućih mera, ističu autori ovog teksta.

Oni ističu da je motiv za analizu doktorata ministra Stefanovića bio to što su iznenađeni i zabrinuti zbog činjenice da nijedna nadležna institucija nije pokretala pitanje sumnjivih diploma.


“Već dugo gledamo kako mnogi preko noći stiču univerzitetske diplome. Dok pošteni studenti ulažu godine truda, politički privilegovani funkcioneri naprasno postaju magistri/masteri ili doktori nauka.”

 

Evo osnovnih zamerki autora analize Stefanovićevog doktorata:

 

“Prvo, najproblematičniji su delovi koji su plagijat, od kojih smo neke naveli u našem tekstu. Drugo, svaki doktorat mora da ima deo koji se bavi pregledom dosadašnje literature. Ministrov rad taj deo nema. Treće, neverovatno je da naslov disertacije pominje grad Beograd kao analizu slučaja, a da rad (uprkos netačnom sadržaju) nema bar jedno poglavlje koje se bavi isključivo gradom Beogradom. Četvrto, broj fusnota (41) i u njima citiranih radova je nedopustivo mali.”


Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta i mentor Nebojše Stefanovića tokom rada na doktoratu, u izjavi za CINS ističe da nema ozbiljnih indicija da je ovaj doktorat plagijat i da su autori teksta obmanuli javnost.

 

Na naše pitanje da li će Megatrend ispitati navode iz teksta, Jovanović odgovara da će preduzeti “zakonske mere da ova trojica odgovaraju za nanetu štetu i Megatrendu i dr Stafanoviću”.


Ministar Stefanović nije želeo da odgovori na pitanja CINS-a u vezi sa navodima iz teksta. Pre toga je za medije je izjavio da je komisija Megatrenda “izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani.”

 

Iz Ministarstva obrazovanja dobili smo odgovor kako nije nadležno da “utvrđuje postojanje plagijata u stručnim radovima nastavnika visokoškolskih ustanova, već to čine stručna tela visokoškolsih ustanova.”

 

Da u Srbiji ne postoje nikakve ustanovljene procedure koje bi se mimo univerziteta pozabavile ovim ili sličnim problemila potvrdila je i predsednica Nacionalnog saveta za nauku dr Vera Dondur.

 

“Po sadašnjoj procesuri samo univerziteti mogu da iniciraju ispitivanje autentičnosti radova, bez obzira da li su oni privatni ili državni”, kaže Dondur.
 

Neuređenost obrazovnog sistema

 

Autori teksta za CINS kažu da je glavni cilj od početka bio da se institucije pozovu na odgovornost i da oni koji ne žele da tolerišu praksu sumnjivog sticanja diploma podignu svoj glas. Činjenica da Ministarstvo prosvete nema nadležnosti po njima govori o neuređenosti obrazovnog sistema u Srbiji.


“Apsurdno je da Ministarstvo obrazovanja smatra da nema nadležnost u ovom pogledu. Veoma je zabrinjavajuća implicitna poruka da univerziteti mogu da počnu ili nastave praksu dodele sumnjivih diploma bez ikakve sankcije,” kažu autori analize.

 

Ministar Stefanović je doktorsku diplomu stekao 2013. godine na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta, radom „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)“.


Na sajtu Megatrenda saopšteno je da je komisija, u kojoj su bili mentor, prof. dr Mića Jovanović, i članovi: prof. dr Sung Džo Park, profesor Slobodnog univerziteta, prof. dr Žan Žak Šanaron, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja i glavni savetnik za nauku na Fakultetu za menadžment Univerziteta u Grenoblu, prof. dr Mijat Damjanović, profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju i prof. dr Snežana Đorđević, profesorka Fakulteta političkih nauka “jednoglasno donela odluku da je kandidat uspešno odbranio doktorsku disertaciju i stekao zvanje doktora ekonomskih nauka.”

 

Daleko od svetskih standarda


Profesor dr Snežana Đorđević kaže da je njena uloga kao pridruženog člana komisije ipak bila formalna, pošto glavnu ulogu imaju mentor i doktorant.


“Dobila sam rad koji nije bio potpuno završena verzija, pogledala rad, dala neke sugestije. Univerziteti imaju različite standarde oko nekih stvari ali je rad u suštini bio korektan.”

 

Profesorka Đorđević smatra da je “lepo što kolege koje žive u Londonu hoće da standard Harvarda i Londonske škole ekonomije prenesu ovde. Ali mi živimo u Srbiji i mnogi od tih standarda su još uvek daleko od nas.”

 

Ona ističe da naši univerziteti zbog izolovanosti kaskaju za inostranstvom i da je očekivano da je rad ministra Stefanovića bude kritikovan kad se ti standardi primene.

 

Upravo je profesorka Đorđević jedan od autora čiji su se radovi našli u doktoratu ministra Stefanovića bez citiranja kako tvrde autori analize.


Autori smatraju da ni ministar Stefanović ni njegov mentor Jovanović do sada nisu dali odgovor na konkretne argumente iz njihovog teksta.

 

Ipak, rektor Megatrenda Mića Ivanović tvrdi da autentičnost rada čini empirijsko istraživanje i da samim tim rad ne može biti plagijat.

 

“Stefanović je sam struktuirao svoj upitnik, anketirao blizu 200 ispitanika, napravio više desetina intervjua sa zaposlenima u lokalnoj samoupravi Beograda i perfektno statistički obradio dobijene podatke. Pa, ko to može nazvati plagijatom!?”


Autori analize, međutim, kažu da je za njih najšokantnija tvrdnja profesora Jovanovića da je ministar Stefanović, za potrebe doktorata, sproveo empirijsko istraživanje na 200 ispitanika.


“To, ili bilo koje drugo, empirijsko istraživanje se ne spominje u disertaciji koju je dostavio Univerzitet Megatrend na osnovu zahteva za pristupu informacijama od javnog značaja.”

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano