AktuelnoLicnostMiškovićProjektiSrbija

Nakon pisanja CINS-a: Of-šor kompanije se odriču glasačkih prava u Univerzal banci

27. dec 2011.
Komisija za hartije od vrednosti zbog „poslovne“, a Narodna banka Srbije zbog „službene“ tajne ne žele da otkriju šta su otkrile o netransparentnom vlasništvu „Univerzal banke“ i kakve su mere preduzele

Of-šor firma, „Luce international“, o čijoj povezanosti sa kompanijama Miroslava Miškovića, njihovim povezanim akcijama u „banci“ i mogućem kršenju Zakona o bankama je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već pisao, odrekla se svojih upravljačkih i glasačkih prava u toj banci. Svi vlasnici „Univerzal banke“ imaju po manje od pet procenata vlasništva, zbog čega ne moraju da Narodnoj banci prijave stvarne, krajnje vlasnike. Pored „Luce internationala“, glasačkih i upravljačkih prava su se odrekle još četiri of-šor firme, među kojima je i „Twidel holdings limited“ registrovana na adresi advokatske firme „Neocleus“ na kojoj su registrovana i neka Miškovićeva preduzeća. Ako je Miroslav Mišković bio vlasnik samo jednog od ovih preduzeća – prekršio je Zakon o bankama. Narodna banka nije tražila od „Univerzal banke“ da otkrije krajnje vlasnike ovih preduzeća bar do istraživanja CINS-a u novembru 2011.

Četiri of-šor preduzeća su se svojih prava odrekla nakon što se jedan od akcionara „Univerzal banke“, pozivajući se na istraživanje CINS-a, žalio Komisiji za hartije od vrednosti na povezanost lica u banci. Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti, dve državne institucije koje su zadužene za kontrolu banaka i akcionarskih društava, potvrdile su CINS-u da je pokrenut postupak protiv „Univerzal banke“, ali nisu želele da daju više informacija o tim postupcima pozivajući se na obavezu čuvanja poslovne i službene tajne.

Jedan od akcionara „Univerzal banke“ i osnivač ekonomskog foruma www.aikb.net, u martu ove godine, podneo je predstavku Komisiji za hartije od vrednosti i zatražio da se proveri povezanost lica kako međusobno tako i sa firmama Miroslava Miškovića među akcionarima „Univerzal banke“. U obraćanju Komisiji, ovaj akcionar se pozvao na istraživanje CINS-a objavljeno na sajtu organizacije „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP).

U tekstu smo otkrili da nekoliko of-šor kompanija sa Kipra i Britanskih devičanskih ostrva, povezanih sa Miroslavom Miškovićem, ima od 4,7 do 4,9 procenata vlasništva u banci i da na taj način izbegavaju obavezu koju im nameće Zakon o bankama – da traže saglasnost Narodne banke i podnesu dokaze o vlasničkoj strukturi. Narodna banka i dalje može da to od njih zahteva, ali to nije učinila do istraživanja CINS-a.

Iako se ne zna dokle je stigao postupak po predstavci akcionara „Univerzal banke“, na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti stoji da se akcionar „Luce international“ odrekao svojih 4,7 procenata glasačkih i upravljačkih prava na 27.049 akcija u „Univerzal banci“. „Luce international“ sa Britanskih Devičanskih ostrva je, kako je CINS već ranije pisao, firma koja je dala beskamatnu pozajmicu firmi „Vanity international corporation“ sa Belizea, koja je investirala preko 43 miliona evra u nekretnine u Srbiji i za koju se sumnja da je povezana sa Miroslavom Miškovićem. Pored „Luce international“, svojih upravljačkih i glasačkih prava u „Univerzal banci“ su se odrekle još četiri of-šor firme: „Twidel Holdings limited“ (4,96 procenata), „Chatteropia holding limited“ (4,99 procenata), „Golden leaves international investment“ (4,99 procenata) i „Infinity management CO LTD“ (2,94 procenata).

Ni nakon deset meseci od podnošenja predstavke akcionara „Univerzal banke“, Komisija za hartije od vrednosti nije dala nikakve podatke o pokrenutom postupku protiv ove banke. U poslednjem odgovoru koji je akcionar, podnosilac predstavke Komisiji dobio u avgustu ove godine elektronskom poštom, kaže se da je u toku postupak prikupljanja podataka i potrebne dokumentacije. U međuvremenu, CINS je dobio potvrdu da je Komisija za hartije od vrednosti „otvorila postupak nadzora vezano za „Univerzal banku“, ali na konkretna pitanja o samom postupku, Komisija nije htela da odgovori pozivajući se na obavezu čuvanja „poslovne tajne“. CINS se nakon objavljivanja svog istraživanja već obraćao Narodnoj banci koja je dužna da kontroliše vlasništvo banaka u Srbiji. Od njih smo dobili odgovor da je: “Narodna banka Srbije konstatovala određene nepravilnosti u vlasničkoj strukturi ove (Univerzal) banke i, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzela odgovarajuće mere“. Koje mere je preduzela, Narodna banka nije mogla da nam kaže jer je po njima reč o – „službenoj tajni“.

Kako je navedeno u pisanom odgovoru NBS iz februara ove godine, ukoliko se desi da Narodna banka kroz postupak utvrdi povezanost određenih lica u „Univerzal banci“ ona će „zabraniti takvom licu da posredno ili neposredno ostvaruje glasačka prava u banci i da utiče na upravljanje bankom ili na njenu poslovnu politiku i naložiti mu otuđenje vlasništva“

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano