AktuelnoSrbija

Miškovićev broker, Markov direktor i Milov revizor

07. maj 2014.
CINS
Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Živojin Petrović, optuženi u istom procesu sa Miroslavom Miškovićem, istakli da su po zakonu obavljali svoj posao

Zdravko Rašo, revizor, Predrag Filipović, bivši direktor Delta brokera i Živojin Petrović direktor preduzeća Mera Investa govorili su pred Specijalnim sudom o radnjama i okolnostima koji su ih doveli na optuženičku klupu sa Miroslavom Miškovićem. Sva trojica negirala su optužnicu, ističući da su stručno i po zakonu obavljali svoj posao.


Zdravko Rašo, ovlašćeni revizor Fokus team revizije tereti se da je Milu Đuraškoviću pomogao da izvuče novac iz putarskih preduzeća tako što je, kako kaže optužnica, načinio štetnu revizorsku procenu. On je naveo da nije radio ni postupao po nalogu Đuraškovića, kao i da je ostale optužene sreo prvi put u sudnici.


U izlaganju, Rašo je stručnim terminima pokušao da objasni sudskom veću svoju ulogu u događajima, i zašto navodi iz optužnice nisu tačni − da PZP prenosom akcija Nemetala (u vlasništvu PZP Niša) na Sheer korporaciju, putarsko preduzeće nije oštećeno jer su sve prenete akcije ipak ostale u njegovom vlasništvu.


− Unosom nenovčanog udela (prim.aut. akcije firme Nemetali) društvo se ne odriče akcija. To je samo razmena prava – vi dajete akcije za udeo, preko udela – ponovo ste vlasnik akcija. Kapitalni gubitak je samo računovodstvena kategorija koja ne predstavlja nikakav odliv novca, ne predstavlja ni materijalnu štetu ni protivpravnu imovinsku korist. Radio sam u skladu sa pravilima struke. Moja procena nije ni pravno obavezujuća, sam vlasnik može da proceni koliko to njemu vredi – naveo je Rašo.


Optuženog su ispitivali advokati, zamenica tužioca Tamara Ristić i sudsko veće.


Tamara Ristić: Danas ste izjavili da je to razmena i da dajete akcije za udeo. Ko je nakon te razmene, u konkretnom slučaju, vlasnik akcija?
Rašo: Kao vlasnik akcija vodi se Sheer korporacija. Ali, vlasnik Sheer korporacije je PZP Niš. PZP je ostao vlasnik, jer on odlučuje o tome.
Tamara Ristić: Šta će se desiti kada PZP Niš reši da proda udeo u Sheer-u?
Rašo: Za to se onda koristi druga metodologija. Da vam plastično objasnim − imate firmu. Osnujete sa 500 evra, i drugi ulagač da 500 evra. Imate, dakle vas dvojica 1.000 evra. Dobijete pozajmicu od 100 hiljada evra, kupite robu i prodate je za 150 hiljada. Vratite pozajmicu i platite poreze, ostaje vam 40 hiljada. Da li ćete Vi meni prodati svoj udeo za 500 evra?

 

Mišković: Ja se bavim vizijom Delte

Miroslav Mišković je, kao i obično, osetio potrebu da se obrati sudu i javnosti sa komentarima na izlaganja saoptuženih.


− Vrlo kratko ću da kažem, na osnovu izlaganja Filipovića mogli ste da zaključite kako je funkcionisao ceo sistem. Delta je veliki, ogroman sistem, takav sistem ne možete naći u Jugoistočnoj Evropi. Uglavnom tamo sedi neki gazda i viče „Može ovo, može ono“. Ja Filipovića malo znam, ali on apsolutno može da odlučuje stručno na bazi zakona i propisa. Prilikom mog odsustva, taj sistem je funkcionis’o bez obzira što Mišković nije bio tu. Meni bi bilo jako drago kad biste došli na moj sto da vidite šta ja radim, ja ne znam šta se dešava sada u Delti, ja se bavim vizijom, razvojem Delte. Sve sam radio po zakonu, nikad nisam bio u sudu, ni platio saobraćajni prekršaj – rekao je uzbuđeno Mišković. 

Predrag Filipović, kao direktor Delta brokera, optužen je da je pomogao da se na tržištu poveća vrednost akcija PZP Niš, a time i samog kapitala ove firme. Milo Đurašković i izvesni Zoran Kaitović, prema navodima optužnice, kupovali su i prodavali 37 akcija ovog putarskog preduzeća i na taj način, stvarajući lažnu potražnju, za 12 dana povećali cenu sa 3.300 dinara po akciji na 9.730. Filipović je ubzo zatim angažovao firmu Konzit da sastavi izveštaj i izvrši procenu vrednosti. On je rekao da je proceniteljska agencija angažovana po nalogu Tatjane Jeromonides, direktorke kiparke firme Mera Investement Fund u vlasništvu Marka Miškovića.


Tamara Ristić: U istrazi ste izjavili: da ste videli da je dan za danom vrednost podizana, vi biste utvrdili jasnu nameru podizanja. Ostali ste nedorečeni.
Filipović: Objasniću − u istrazi sam se izjašnjavao da su oba klijenta kod Delta brokera videlo bi se da su imali nameru podizanja cena akcija. Oba klijenta su bila kod različitih brokerskih kuća. Ja kao treća strana nisam mogao da imam uvid u imena i prezimena kupaca i prodavaca.


Na pitanje advokata Zdenka Tomanovića koji u ovom slučaju brani oca i sina Miškovića, da li je uopšte došlo do povećanja kapitala, kako nedvosmisleno piše u optužnici, Filipović je odgovorio da povećanje tržišne vrednosti akcija ne znači uvećanje kapitala preduzeća.


O optužnici se izjašnjavao i Živojin Petrović direktor preduzeća Mera invest, koja je posredstvom kiparskih firmi Mera Investment Fund i Parmidoli bila u vlasništvu Marka Miškovića.


Petrović se posvetio razjašnjenju događaja u vezi sa utajom poreza za koju je optužen. On je naglasio da je poslove u vezi sa knjigovodstvom i finansijama u Meri obavljala uticajna firma Kamastra, a da je kao revizor bio angažovan Privredni savetnik. Nijedna od njih, kao ni svetski poznata revizorska kuća, naknadno angažovana, KMPG, nije utvrdila da je postojao takav sporni porez.

 

− Kad bih mogao sve ovo da ponovim, opet bih isto uradio i angažovao za ovaj posao najbolje stručnjake. Posebno mi je žao što je Marko Mišković, vaspitan i pošten dečko, uvučen u sve. Imali smo velike planove, između ostalog da napravimo filmski studio nadomak Beograda i dovedemo producente – Marko posluje i poznaje puno ljudi u Los Anđelesu. Bio sam 12 dana u Dnevniku 2, u udarnom terminu, žutim slovima napisano da sam utajio porez. Poreski inspektor došao je 13. dana u kontrolu – rekao je Petrović.

 

Sudija Vučinić: Kako je došlo do toga da ste postali direktor Mere Invest?
Petrović: Moja profesionalna aktivnost i znanje su doprineli tome da me Marko pozove.
Sudija Vučinić: A kako ste upoznali Marka Miškovića?
Petrović: Ja više znam njegovu sestru – moja supruga i ona su prijateljice. Njega nisam poznavao dobro, on je bio i u inostranstvu, mi nismo isto društvo bili, nismo generacija. Trebalo bi njega da pitate zašto me je odabrao. Ranije sam bio direktor njegove prve firme Kraford, pomogao sam mu da nađe zakupca za neku zgradu. Taj potez mu se verovatno svideo i odabrao me je da postanem direktor Mere.


Petrović je pokazao dva izveštaja poreskog ispektora − jedan iz 2010, a drugi iz 2013, kada je optužnica već bila podignuta. On tvrdi da je isti inspektor u prvom slučaju ustanovio da poreza nema, da bi tek tri godine kasnije naveo da porez nije plaćen.
Tokom ispitivanja, advokat Tomanović se osvrnio na ova dva izveštaja.


Tomanović: Da li je vas tužilac saslušavao za poresku utaju za koju tek šest dana kasnije dolaze u kontrolu?
Petrović: Apsolutno da.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano