AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Mala devojčica u velikom belom autu

28. mar 2014.
Zaplena kokaina u Urugvaju 2009.
Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić predstavio deo šifrovane komunikacije koja, prema njegovim navodima, objašnjava utovar kokaina na prekookeanski brod Pirgos sa jahte Maui

„Kurva je sad javila roninu da je slepala sa velikim autom mali i mali joj se otkacio i ona ne zna gde je…“, deo je SMS poruke navodno pristigle na telefon Željka Vujanovića, jednog od optuženih na suđenju grupi Darka Šarića.


Poruke ovakve sadržine zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić predstavio je sudskom veću Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu kao deo šifrovane komunikacije koja, po njegovim navodima, objašnjava utovare kokaina na prekookeanski brod Pirgos sa jahte Maui 2009. godine.

Naizgled bezazlena i uobičajena prepiska između „drugova“ prikrivala je, kako objašnjava Ivanić, mrežu pitanja, uputstava i sugestija koje su članovi grupe jedni drugima upućivali. 

 

Neke od poruka bile su:

 

Mali rečnik Šarićeve ekipe

Ploča: kokain.

Veliki beli auto: jahta Maui.

Mali: gumeni čamac.

Jorgos: Miloš Cajić, prvi oficir Pirgosa koji je trebalo da drogu odveze preko Atlantika u Evropu.

Zoki: Darko Šarić

Ronin: Marko Pandrc.

 

(Dešifrovao: Saša Ivanić, zamenik tužioca)

„Jorgos kaze da je ona mala devojcica kasnila na sudar 4 sata, da je dosla velikim belim autom i probudila sve komsije. Pok da ih smirim, pa se zato nisam video sa njom. Mala je idiot ali mi se svidja. Probacu da ostanem jos jedan dan da je vidim, ali nisam siguran da mogu da ostanem.“

„Kurva je sad javila roninu da je slepala sa velikim autom mali i mali joj se otkacio i ona ne zna gde je…“

„Kaze Jorgos ako bas nema drugog nacina neka dodje ali to povecava opasnost da vidi komsiluk.“

„Ovaj bond opet sere kaze slabo mu vrijeme sve ce zasrati kaze ronin a ovaj jorgos ne znam koliko moze da ceka.“

„Bond opet otkazuje ronin ti je za pola sata na liniji.“

„Kakvi preko zokija, nikako. Ako imas novu karticu i broj mogu da ti posaljem njegov novi od juce.“

„Nista ga nisam pitao od sramote sam kaze da pratimo opet. Uglavnom se cujemo pa javljam. Ja bi da mi to uradimo bez malog ako se zoki slaze. To je govno nad govnima pet dana ne spavam mamu mu jebem onu smrdljivu.“

„Jel ima gore kod tebe MN ploca treba da se pozajmi BINovom drugu.“

„Treba brzo da mi kazes sta da radim i sta da kazem rudiju. Rudi mi je dao MNO ploca i ima RNN kod njega.“

„Imam STSM ploce.“

„Kada ce cipovi za rudija a ovaj Jorgos hoce kod nas ili ne?“

 

Radulović poznaje i vlast i estradu

Osim Vujanovićevih, predmet veštačenja bili su i mobilni telefoni Rodoljuba Radulovića. Objašnjavajući da kontakti iz imenika telefona ne mogu biti dokaz kriminalne radnje, advokat Velisav Milutinović istakao je da njegov klijent Radulović poznaje mnogo ljudi iz javnog života.

 

– Radulović u svojim javnim istupima svuda kaže ‘Znao sam te i te’. On zna mnogo ljudi, od vlasti do estrade. On i ne poriče da zna Darka Šarića. Čak o njemu misli sve najbolje, jer je sa njim radio neke poslove – naveo je Milutinović.

„Pitao me Jorgos jel treba on da ide tamo gde zivi robert i kada.“

„Ronin je trebao da ide kod Jorgosa pa nije, nesto se promenilo. Sad on pita da li se vidja sa njima tamo gde robert zivi ili ronin dolazi kod njega jer je on jos samo par dana tu.“

„600usd po toni pod uslovom da ukrcate 600mt je mininimum da pokrije troskove do Brazila“

„I to pod uslovom da sve ide glatko 5usd jos po toni za slucaj loseg vremena“

Poruke se najvećim delom odnose na neuspeli utovar kokaina na prekookeanski brod Pirgos koji se dogodio oktobra 2009. godine. Kako stoji u optužnici, brod Pirgos uplovio je u urugvajske vode kako bi preuzeo tovar kokaina sa obližnje usidrene jahte Maui.

 

Plan je bio da se kokain sa Maui-a na Pirgos prebaci pomoćnim gumenim čamcima. Zbog loših vremenskih uslova na moru, u nevremenu izgubljen je jedan pomoćni gumeni čamac, što je izazvalo kolaps u organizaciji, posle kog je usledilo hapšenje i zaplena droge sa brodova. Sve ovo vreme dok traje drama kako premestiti i sačuvati skupoceni tovar, članovi grupe, navodno šalju poruke Vujanoviću, a on Sokoviću i Šariću.

Suđenje Darku Šariću biće nastavljeno 14. aprila. Podsećamo, njegova grupa optužena je za šverc više od 5 tona kokaina iz zemalja Južne Amerike. 

 

****
CINS-ova saznanja o poslovima Darka Šarića pročitajte u Projektu Šarić.

Sve optužnice protiv Darka Šarića možete pogledati na profilu Darka Šarića, na sajtu OCCRP.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano