AktuelnoSrbija

Konačna presuda ’’zemunskom klanu’’

16. dec 2009.
Foto: Kurir
Miloradu Ulemeku i “zemuncima“ potvrđena presuda za 17 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada

Veće Vrhovnog suda potvrdilo je presudu Specijalnog suda protiv Milorada Ulemeka, bivšeg pukovnika Državne Bezbednosti, i članova zemunskog klana, osuđenih za 17 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada. Ovo je konačna presuda i ne postoji pravo daljih žalbi.

Prema presudi, Milorad Ulemek, poznatiji kao Legija, je zajedno sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem organizovao agresivnu kriminalnu grupu koja je imala strogu unutrašnju disciplinu. Grupa je u periodu od 2000. do 2002.godine počinila 17 ubistava – uglavnom pripadnika konkurentskih klanova.

Velike prihode grupa je ostvarivala otmicama. Osuđeni su za kidnapovanje biznismena Milije Babovića, nekadašnjeg vlasnika Verano Motorsa, Vuka Bajruševića, brata Bojane Bajrušević, osumnjičene za šverc cigareta, i Suvada Musića, kome se trenutno sudi zbog organizovanja šverca heroina. Postupak za otmicu biznismena Miroslava Miškovića se vodio odvojeno pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu. 

Sretko Kalinić – najsuroviji “zemunac“, nalazi se u bekstvu


Prema žrtvama pripadnici zemunskog klana su postupali na krajnje svirep način. Suvada Musića su tokom više od deset dana zatočeništva prebijali, čupali mu kleštima uši i nos i mučili ga elektro šokovima. Milija Babović je u zarobljeništvu proveo 40 dana, a kada je pokušao da pobegne, otmičari su ga kaznili vezivanjem za drvo u šumi gde su ga dva dana uzastopno prebijali. Bio je vezan lancima koji su mu ogulili kožu na nogama do kostiju. O njihovoj surovosti govori i slučaj kidnapovanog Slobodana Radosavljevića koji je usled mučenja preminuo.

Grupa je takođe osuđena za dva teroristička napada. 28. februara 2002.godine, Dušan Spasojević je organizovao bacanje dve bombe na sedište Demokratske Stranke Srbije, čime je hteo da demonstrira silu i ’’podgreje’’ sukob između ove i vladajuće Demokratske Stranke. Drugi napad se dogodio u noći između 20. i 21.decembra 2002.godine, kada su pripadnici klana, maskirani fantomkama i u automobilima sa lažnim policijskim tablicama, upali u krug preduzeća za asfaltiranje puteva „Difense road doo“, razoružali čuvare, postavili eksploziv na 10 mesta i razneli kompletno postrojenje. Šteta je procenjena na preko 8 miliona eura, a ova kompanija je pripadala Ljubiši Buhi, zvanom Čume, bivšem vođi Surčinskog klana, koga su pripadnici zemunskog uporno pokušavali da likvidiraju.

Čume je postao prvi zaštićeni svedok u Srbiji i u svojim svedočenjima je opisao neke od zločina koje su počinili Milorad Ulemek i ’’zemunci’’.

Pogledajte dokument: Prvostepena presuda zemunskom klanu 18-01-2008

U ’’Beloj knjizi’’ MUPa Srbije, sastavljenoj 2001. i 2002. godine, Zemunski klan je opisan kao grupa koja je zajedno sa Surčinskim klanom i Dragoslavom Kosmajcem predstavljala ’’jednu od najjačih međunarodnih krijumčarskih grupa (heroina i kokaina – prim.autora) za ovaj deo Evrope’’. Međutim, za dilovanje narkotika im nije suđeno.

Osuđeni pripadnici ’’zemunskog klana’’:

Sretko Kalinić – 40 godina zatvora – u besktvu
Miloš Simović – 40 godina – u besktvu
Vladimir Milisavljević – 40 godina – u besktvu
Aleksandar Simović – 35 godina
Nikola Bajić – 35 godina
Đorđe Slavković – 35 godina
Milan Glišović – 32 godine – u bekstvu
Milan Jurišić, zvani Juriško – 30 godina
Dušan Krsmanović – 15 godina
Milan Jurišić, zvani Jure – 15 godina – u besktvu
Darko Milićević – 13 godina
Milomir Kaličanin – 10 godina
Selman Hamidović – 10 godina – u bekstvu
Dalibor Nišavić – 9 godina
Slobodan Pažin (radnik MUPa) – 6 godina
Saša Petrović – 5 godina
Darko Milić – 5 godina
Dragan Miladinović – 5 godina
Milan Drča – 5 godina
Milan Jovanović – 5 godina
Srećko Trajković – 4.5 godina
Bojan Dolić – 4.5 godina
Slobodan Kovčić – 4 godine
Toni Gavrić (radnik MUPa) – 3 godine
Predrag Maletić – oslobođen optužbi

 

Sam Milorad Ulemek je osuđen na 40 godina zbog organizovanja grupe, pokušaj ubistva Ljubiše Buhe, ubistva njegovog telohranitelja Ivice Nikolića, otmice Milije Babovića i miniranja Buhinog preduzeća. Ovo je Ulemekova treća pravosnažna maksimalna kazna. Prosle nedelje je pravosnažno osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića (pročitajte više ovde), a ranije za ubistvo Ivana Stambolića i neuspeli atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Vrhovni sud bi uskoro trebao da odluči o presudi u slučaju „Ibarska magistrala“, gde je Legija takođe osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. U svakom slučaju, u Srbiji se ne primenjuje sabiranje kazni pa bi on trebalo boraviti u zatvoru do maja 2044 godine.

Vođe zemunskog klana su pripadnici policije ubili 27.marta 2003.godine jer su “pružali oružani otpor“ tokom hapšenja, kako se navodi u policijskom saopštenju. Sedmorica pripadnika klana se nalaze u bekstvu, a četvorica od njih su osuđeni na maksimalne kazne.

Pored zatvorskih kazni, Legija i ’’zemunci’’ će morati žrtvama otmica da plate oko 12 miliona evra, koliko su uzeli za otkup. Legiji je oduzet i deo kuće, za koju tužilaštvo smatra da je kupio novcem stečenim otmicama (pročitajte više ovde).
 

 

 

 

Suđenje u brojkama

 

Suđenje zemunskom klanu se 17.februara2004 godine izdvojilo iz predmeta ubistva premijera Zorana Đinđića i od tada se vodi kao poseban postupak. Okončano je 27.decembra2007 godine, nakon 113 dana suđenja, a presuda je pročitana 18.januara2008. Postupak se vodio protiv 26 osoba, njih 25 je prvostepeno osuđeno na ukupno 465 godina zatvora, a pravosnažno na 445. Tokom suđenja je saslušano 79 svedoka, 4 svedoka saradnika i obavljeno je preko 50 veštačenja. Predmet ima više od 7000 strana, a presuda, najobimnija u istoriji Srbije, 1003 stranice.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano